Друштво Спорт

ЗВАНИЧНО САОПШТЕЊЕ КК „БРАТУНАЦ ТРБ“

Данас је у нашу редакцију стигло званично саопштење за јавност кошаркашког клуба „Братунац ТРБ“. Саопштење преносимо у цјелости:

Поштовани,
Прво што би хтјели рећи јесте да је садашња управа кошаркашког клуба ‘Братунац ТРБ’ дошла званично на функцију 12.06.2017. год. на скупштини клуба која претходно није одржана седам година уназад. Клуб је тада био у ситуацији да је изгубио статус прволигаша, требао наступити у другој лиги Републике Српске… Личним ангажовањем управе, на челу са предједником клуба (Срђан Шаренац) спортским директором (Дане Драгичевић) и секретаром (Недељко Јокановић), ипак смо успјели задржати статус прволигаша. Те сезоне смо задржали тренера Млађеновића и ростер тима (Богичевић, Алемпић, Лазић, враћен је Деурић итд). Доведено је пет нових играча (Ковач, Милидраг, Пилиндавић, Купусовић, на полусезони и Еркић) који су доведени уз лично ангажовање садашњег трера Огњена Радића који је и тада био уз клуб. То је сезона 2017/18. која се испоставила као историјски успијех братуначког спорта, освојена је титула шампиона Републике Српске и пласман у Премијер лигу БиХ.

Сљедећа степеница је била Премијер лига БиХ. У моменту када смо требали започети такмичење у Премијер лиги многи су нам савјетовали да одустанемо од овог такмичења, сматрајући како немамо ни средстава ни квалитет за тај ниво такмичења и да учешће требамо препустити неком другом. Савјетована су нам многа друга бројна рјешења, али ниједно није предвиђало да се такмичимо у најелитнијем рангу такмичења. Велику захвалност дугујемо начелнику општине Братунац Недељку Млађеновићу и СО Братунац, који су нам обезбједили пуну подршку, потребна финансијска и материјална средства чиме смо ипак стекли услове за наступање.

На скупштини КК ‘Братунац ТРБ’ одржаној 12.06.2018. год.понуђен је продужетак сарадње дотадашњем тренеру, који је заједно са екипом и остварио пласман, што је он писмено одбио након седам дана. У даљем раду морали смо тражити ново рјешење за позицију првог тренера и појачања у виду играча који би били способни да одговоре на захтјеве овог нивоа такмичења. Примаран циљ је био опстанак у Премијер лиги (што је на радост свих нас и остварено).

Ангажован је тренер Огњен Радић који је био једино право и исправно рјешење у том моменту, домаћи тренер који је био спреман да се носи са свим изазовима које носи Премијер лига. По његовој жељи постављени су помоћници, Југослав Петрић и Милош Деурић (који је био и дио шампионског тима). Вриједно помена је да су то све бивши играчи нашег клуба.

Припреме смо почели са седам играча из шампионског тима (Горан Богичевић, Мирослав Ковач, Мирослав Милидраг, Дејан Алемпић, Милош Милошевић, Иван Јокић, Душан Максимовић). Једини играч којем није понуђена даља сарадња је Зоран Купусовић који је велики терет изнио на својим леђима, можда у најтежим моментима пружао и највише. Овим путем клуб би хтио јавно да се захвали за све и извини њему као једином играчу о којег смо се ‘огријешили’. Ростер је попуњен са седам нових играча и први дио сезоне смо имали омјер 3-7 чиме нисмо били задовољни (иако су утакмице са Слободом, Спарсима, Зрињским изгубљене на једну лопту), али ипак смо и тада били изван зоне испадања. По завршетку првог дијела на предсједништву клуба (27.12.2018) је одлучено да се захвалимо на сарадњи Милидрагу и Никсу, да пробамо наћи адекватније замјене на тим позицијама. Богичевић и Ковач су самовољно одлучили да напусте клуб иако смо рачунали на њих у наставку сезоне.

Од тог момента, од појединаца незадовољних својим статусом (иако се клуб увијек трудио да максимслно испоштује све договорено са играчима) креће хајка против клуба и управе која траје све до дана данашњег.

Други дио сезоне смо кренули без четири играча из првог дијела, довели смо три нова играча (Филип Шепа, Никола Силађи, Дамрако Фостер) који су били велики погодак, јер су дали огроман допринос остваривању циља – задржавање Премијерлигашког статуса. Задовољни смо оствареним резултатом (седмо мјесто на крају такмичења), циљ је испуњен, клуб и поред свих проблема функцконише више него успјешно, што је на задњем предједништву и потврђено од начелника и генералног спонзора ТРБ.

Клуб ради јавно, транспарентно и желимо јавност упознати са конкретним и истинитим подацима о средствима са којима смо располагали.

Из буџета општине прилив средстава је био 166.600 КМ.
Са главним спонзором компанијом ТРБ смо имали уговор који се односи на новчана средства у износу од 8 мјесеци по 5000 КМ, комплет спортска опрема (двије гарнитуре дресова, тренерке, надмајице, мајице) и један оброк дневно за шест играча.
Петропројект је плаћао један оброк дневно за шест играча.
Остали спонзори (Адико банка, ДОО Прогрес, ДОО Тренд, ДОО Роћко, Аутодијелови Шкорић, Аутодијелови Буги, АД ФПС Поточари, ЈКП Рад, Аутопром Симанић, Електродистрибуција Братунац, кошаркаш Драгичевић Владимир, кафе Пекам) са приходом од продатих улазница заједно све 4610 КМ.

Јавност мора знати да смо били девета екипа по буџету у лиги од 11 учесника, мање су имали сарајевска Босна и Градина Сребреник која није одиграла плеј аут због недостатка финансијских средстава, док су све остале екипе имале далеко веће буџете од нас.

Највећи дио средстава је потрошен на играчки кадар, организације утакмица, путовања и оспособљавања дворане за несметан рад и нормалне услове.
Све би теже било изводљиво да нам стручни штаб није био убједљиво најмање плаћен у лиги (први тренер и два помоћника) су за 8 мјесеци примила 6000 КМ, а предсједник и спортски директор су радили без плата (волонтерски), једино су имали плаћене телефонске рачуне у износу од 1300км за 8 мјесеци (уз напомену да је ово друга година заредом како раде волонтерски).

Мора се напоменути да је ове године веома значајан дио средстава уложен у млађе категорије (којих наш клуб броји око 150 свих узраста). Ове године је одиграно 43 званичне утакмице у категорији млађиих пионира, пионира и кадета, уз организацију полуфиналног турнира за пионире.
Све трошкове ове сезоне је сносио клуб, без учешћа родитеља (превоз, организација утакмица, судије, спортска опрема)
Од ове године смо обезбједили да све млађе категорије раде са лиценцираним тренерима, резултат доброг и преданог рада је и успијех пионира који су се пласирали на полуфинални турнир који је клуб по први пут успио организовати у Братунцу. У задње двије године увијек имамо дјечаке који наступају за репрезентацију Републике Српске у својој категорији.

Још једна врло битна ствар је да ће клуб настојати да се санирају сва игралишта у граду и да испред школе добијемо кошаркашко игралиште са ‘берго подлогом’, пројекат већ имамо само се мора наћи начин да се што прије обезбједе средства.

Још би жељели овим путем јавно да демантујемо све неистине, гласине и уличне приче које су ‘каљале’ име нашег клуба током читаве сезоне. Желимо се захвалити бројним навијачима који су нас пратили током читаве сезоне, вјеровали у нас и што је посјећеност и спортско навијање у нашем граду одјекнуло на најљепши могући начин државом. Они су ти због којих не смијемо устукнути ни пред ким, трудићемо се максимално оправдати њихово повјерење и у сљедећој сезони.
Морамо још једном исказати велику захвалност скупштини општине Братунац, генералном спонзору ТРБ-у, Петропројекту и осталим спонзорима, а уједно упутити и извињење због помињања њихових имена уз нас у негативном контексту од стране појединаца без икаквог основа.

Управа клуба даје пуну подршку и у сљедећој сезони садашњем стручном штабу, уз надање да из године у годину сви растемо заједно, како резултатски тако и организационо.

Напомињемо да је предсједништво клуба одржало састанак и одлучено је да ће се редовна скупштина КК “Братунац ТРБ“ одржати у шестом мјесецу текуће године.

Велики спортски поздрав за све читаоце портала Деспотовина од КК ‘БРАТУНАЦ ТРБ’

Братунац 21. 05. 2019.