Вијести Друштво

ЗОРАН ЗОЋА ГВОЗДЕНОВИЋ – Председник Општинске Борачке организације Братунац

У суботу, 11. маја 2019. на изборима за председника Борачке организације Братунац изабран је једногласно Зоран Зоћа Гвозденовић. Ко је нови председник, шта планира урадити за борачку популацију, шта борци могу очекивати од њега и сл. можете прочитати у овом интервјуу…

ДЕСПОТОВИНА: Молимо Вас да се укратко представите нашим читаоцима. Ко је Зоран Гвозденовић? 
ЗОРАН: На првом мјесту, поносни родитељ и отац два сина, супруг дивне жене, бранилац своје отаџбине и један сасвим обичан грађанин ове општине којој жели да омогући напредак, али првенствено мислећи на борце и људе који су је бранили и стварали.

ДЕСПОТОВИНА: Били сте учесник ратова деведесетих? Рањавани сте? Када Вам је било најтеже у том периоду и да ли су Вам остале неке последице од рањавања? 
ЗОРАН: Као младог војника ЈНА, који је био на одслужењу војног рока у Хрватској, рат ме затиче тамо и убрзо одлазим у Вуковар. Учествовао сам у одбрамбено-отаџбинском рату и борио се за слободу и очување Републике Српске, а тешко сам рањен у Брчком, на проширењу коридора, кад је можда било и најтеже, па посљедице оштећења ока имам и данас. Иако слабо, више ми је драго, не што видим икако, неко што видим да је вриједило борити се за своју земљу и свој народ. Такође, учествовао сам и у одбрани Косова 1999. године, на коме су, као бројни косовски јунаци, своје животе оставили моји бројни саборци и другови из Братунца, за чији спомен имена и борбу да њихове заслуге не падну у заборав, и дан данас се борим и живим.

ДЕСПОТОВИНА: Били сте одборник у локалном парламенту. Шта мислите, колико је тај законодавни орган бринуо о борачкој категорији? 
ЗОРАН: Тако је, био сам одборник у два мандата у Скупштини општине Братунац и, иако је можда некад појединцима био примјетан недостатак подршке, мислим да је законодавни орган имао разумјевања, али исто тако мислим да и ми сами, без обзира да ли били дио власти или не, треба да мислимо на оне које су се борили за ову земљу.

ДЕСПОТОВИНА: Добили сте подршку бораца на последњим изборима. Шта им можете обећати? 
ЗОРАН: Овим путем бих још једном свима захвалио на указаном повјерењу, и управо из тог разлога, јер је по први пут избор бораца био једногласан у историји Борачке организације ове општине, и велики број сабораца ми је дао подршку, не бих њихово повјерењу одмах свео на прерана обећања, већ, ево у овим првим данима крећем са првим дјелима, а у датом, надолазећем периоду, наравно, услиједиће и детаљан план и програм даљег рада Борачке организације Општине Братунац.

ДЕСПОТОВИНА: Како оцјењујете досадашњи рад борачке државне и локалне организације? 
ЗОРАН: Што се тиче Борачке организације на локалном нивоу, то је већ тема која изискује дату опширност, а пошто сам ја тренутно изабран за њеног представника на локалном нивоу, ту бих се више, и задржао, и још једном поновио, да, иако је можда кроз рад појединаца био примјетан недостатак подршке, али и неке дозе пасивности, ја ћу дати све од себе да то поправим, да самим тим кроз свој, што активнији рад, могу се укључити, и у рад, и подршку ове организације и на државном нивоу.

ДЕСПОТОВИНА: Многи борци умиру у биједи. Неки други се бахате. Шта борачка организација може урадити да то промјени? 
ЗОРАН: Нажалост, тачна је констатација да је одређен број бораца у тешком положају, а и сами смо свједоци недавне трагичне смрти нашег саборца из Тегара, али опет као један специфичан случај са једне стране, а са друге не треба одмах ни превише претенциозно наглашавати такве ствари на неком ширем нивоу и управо из тог разлога ја ћу прво провјерити тачно стање свих бораца, па онда изнијети званичане информације, ставове, али и планове како да се положај бораца у будућности побољша.

ДЕСПОТОВИНА: Свједоци смо полагања вијенаца и одавања поште страдалим борцима од стране дезертера на многобројним поменима. Они се данас „боре“ за очување РС. Да ли је то увреда за борце и погинуле? 
ЗОРАН: Свако присјећање, одавање помена и сјећања на оне који су своје животе узидали у темеље ове земље, без обзира о коме се ради, не може се сматрати било каквим непримјереним чином, штавише, управо одређени датуми и наши страдали који су дали своје животе за нашу слободу, између осталог, треба да буду повод нашег окупљања, а што се тиче датих именовања из контекста овог питања, ко се борио, а ко не, први ја, као што сам већ нагласио у претходном одговору, а онда сви ми, требамо поткријепити се валидним информацијама и онда, наравно, стати у подршку оних који су били први на бранику отаџбине.

ДЕСПОТОВИНА: Шта ће бити Ваши први потези? Имате ли план и програм рада и да ли ћете га спровести у дјело? Шта борци могу очекивати од Вас на челу борачке организације? 
ЗОРАН: Па, као што сам већ поменуо у претходним одговорима, прво ћу кренути са детаљном анализом и провјером информација о тачном стању свих бораца на територији наше општине, што ми је први план према програму рада наше организације. Затим ћу, међу првим потезима, како наводите, урадити социјалну карту бораца по свим мјесним заједницама наше општине, да би, од локалног, урбаног дијела града, па све до, можда најудаљенијег засеока, знали коме треба која врста помоћи и како да им помогнемо. Нажалост, велики је број оних који се налазе, можда и у више него тешким животним условима, као наш недавно преминули саборац и друг Славиша, те ћу самим тим урадити све да се овим категоријама првим укаже адекватна помоћ. На крају, од мене, сада на челу Борачке организације, можете још очекивати и да ћу тражити повећање средстава за Борачку организацију кроз буџет за 2020. годину.

ДЕСПОТОВИНА: Колико често пратите овај портал? Имате ли неки предлог, критику, сугестију? ЗОРАН: Што се тиче Вашег портала, наравно, колико ми вријеме и обавезе дозволе, пратим Ваш рад и једина критика коју бих можда имао, то је можда недостатак информација о јако богатој историји нашег града у прошлости, од, рецимо, бројних фирми које су некад биле симбол града, културних догађаја и датума које би се можда требало обновити, али и имена значајних људи који су некад овдје живјели и то би уједно била моја добронамјерна сугестија, да, поред скретања пажње на проблеме који нас окружују, не треба заборавити ни на вриједности које имамо, а понекад запостављамо.

ДЕСПОТОВИНА: Ваша порука за читаоце и борце ВРС на крају овог интервјуа би била…? 
ЗОРАН: Моја порука је иста као и прије избора и овог именовања, да сам увијек био, а да ћу сад још више бити ту за своје борце, ратне другове, да им помогнем колико је у мојој моћи, и да урадим све што је могуће да им се олакша живот, бар сада од стране Борачке организације да им се изађе у сусрет, када год је то могуће.