Политика

ЗАСВИРАЈ (ФОНТАНО), И ЗА ПОЈАС ЗАДЈЕНИ (ПАУШАЛ)

Локална власт у Братунцу је још једном показала колико може да буде бахата и осиона. Наиме, након упозорења које је група грађана окупљена под слоганом „Упола мање, за дупло боље“ упутила Ћазиму Јусуповићу, предсједнику Скупштине општине Братунац, а у којем је захтјевала да се одобри прикупљање потписа за иницијативу којом би се безобразно високи одборнички паушали смањили за 50%, стигао је одговор да ће ова иницијатива бити уврштена у дневни ред сједнице Скупштине општине Братунац и да нема потребе за прикупљањем потписа. Јусуповић је ових дана сазвао 13. редовну сједницу СО Братунац са предложеним дневним редом од 11. тачака, међу којима нема ни ријечи о упућеној иницијативи.
Група грађана, која окупља велики број младих Братунчана, види овакав поступак Јусуповића као класичан облик гушења демократије и укудања основних грађанских права.
Као што је и најављено у документу који је недавно предат на протокол Општине Братунац, о овом случају ће бити упознат Управни инспектор и Врховни суд Републике Српске, а у наредним данима ће се кренути и са прикупљањем потписа јер су све законом предвиђене процедуре испоштоване и Стручна служба СО Братунац је упозната са текстом иницијативе, а иста није упутила никакве примједбе на правну ваљаност достављеног документа.
Одборници СО Братунац су усвојили одлуку по којој се одборнички паушали у овој општини исплаћују у висини законског максимума, а који износи 50% од просјечне плате у Општинској управи. Ова одлука је изазвала велики гнијев међу грађанима Братунца, који сматрају да у општини која спада у ред неразвијених општина Републике Српске накнада у висини законског максимума је крајње неприхватљива, поготово ако се узме у обзир да је локални парламент за 19 мјесеци, колико је протекло од његовог конституисања, одржао свега 12 редовних сједница, да се у овој општини веома често дешавају промјене скупштинских већина, да се доноси веома мали број одлука које су од стварног интреса за грађана и све чини како би рад локалног парламента остао скривен од очију јавности. Смањењем одборничких паушала за 50%, у буџету општине Братунац би се остварила уштеда од више од 100.000 марака на годишњем нивоу, које би могле да буду искоришћене за побољшање свеукупног стања у школству, спорту и култури.

БРАТУНЧАНИ ДОБИЈАЈУ МУЗИЧКУ ФОНТАНУ

Иако мјеста за расправу о висини одборничког паушала и остварења одређених уштеда у буџету није било, одборници ће у петак расправљати о неким веома значајним тачкама дневног реда. Једна од њих је свакако и Предлог одлуке о изградњи музичке фонтане на Тргу Милоша Обилића, што је одличан начин да се утроше вјероватно стотине хиљада марака. С обзиром да је развој туризма једно од стратешких опредељења локалне власти, претпостављамо да ће ова фонтана повећати број страних туриста, слично оној на Славији у Београду.

Између осталог, планирано је и усвајање етичког кодекса СО Братунац, расправа о измјени и допуни регулационог плана за изградњу заобилазнице до моста Братољуб, предлог одлуке о куповини земљишта у МЗ Кравица за потребе изградње привредног погона и расправа о управљању комуналним отпадом на територији општине Братунац.

Коментар

Притисните овде да пошаљете коментар
  • Ma,ljudi nedjo,cazim,trninic,bato,slavicadavno formirana interesna grupa.nikome od njih ne trba dati glas.glasajte nove mlade ljude ima ih u svim strankama.ovi su se obogatili,hoce jos,pa dokle vise.

  • Zasto ne blokirate ovz bezvezne strane komentare.nzcemo vise nista komentarisati.