Друштво Култура и умјетност

ВРАТИЋЕ СЕ ВАЛТЕР…

Поводом годишњице Сарајевског егзодуса, у петак 01. марта у 19:00 сати, у сали Културног центра у Братунцу одржат ће се „Вече сјећања“ извођењем монодраме посвећене великој српској хероини Милунки Савић у извођењу глумице Весне Станковић из Београда.

Позивамо Вас да дођете на поменуто вече и подијелите са нама сјећање на ове тешке, али славне дане наше прошлости, да се не заборави.

Црква у Хаџићима, Саборна црква (иконостас) у Сарајеву и манастир Соколица на Равној Романији (у којој су уклесана имена свих погинулих бораца и цивила на Сарајевско Романијском подручју) једни су од много свједока историје Срба у Сарајеву који су остали да свједоче о једном народу и његовом трајању. О Србима који су вијековима живјели ту, тлачени, харчени, прогоњени и мучени, куђени и оспоравани, падали и устајали, али остајали, све до оне хладне и несретне зиме у фебруару и марту 1996. године, кад су једним потписом неког мрљавог пера прецртани са својих вјековних огњишта, са карте Сарајева, са земље на којој је лежало и лежи Сарајево и чији су већински власници били.

А скоро четири године прије те несретне зиме бранили су и одбранили своју земљу и своја огњишта од много бројнијег и јачег непријатеља, издражали преко тридесет офанзива, дали преко 7000 жртава, издржали и бомбардовање најмоћније свјетске армаде најјачим и најстрашнијим оружјима, муницијом и бомбама пуњеним најпоганијим отровом данашњице, и с њима изашли као побједници.

Али као и много пута у историји против тог мрљавог потписа нису могли, није им ни пружена шанса. Био је то крај рата за све осим за нас, Србе Сарајева. И шта смо могли друго него у ЕГЗОДУС, у јединствен догађај у савременој историји „старог континента“, у неизвјесност из отетог нам завичаја, на дуг пут без одредишта, пут суза и новог страдања, у дугу колону кроз снијег, сметове, мећаву, са тешким бременом прошлости и пртљагом на раменима и с ковчезима својих хероја, мученика. Већина Срба сарајевске општине Хаџићи, као и многи који су ратних година протјерани са својих огњишта из зеничке регије, Херцеговине, ужег дијела Сарајева а који су нашли уточиште у Хаџићима, Илиџи, Вогошћи, Илијашу, зауставили су се и настанили у Братунцу, а временом огромна већина отишла је у прекоморске земље и веће градове Србије и Републике Српске.

На братуначко гробље пренешена су тијела 185 страдалника са сарајевских ратишта. За све њих, у суботу 02. марта 2019. год. у 09:00 часова, у храму Успења Пресвете Богородице у Братунцу, служиће се парастос, а потом ће бити положено цвијеће на споменик на гробљу, на мјесту њиховог вјечног починка.

Хвала Вам!

Видомир Бандука