Друштво Друштво Република Српска

ВИТЕШТВО КАО МОТИВАЦИЈА

текст писао: командат Милан Јоловић Легенда

У рано љето ’95 крене муслиманска офанзива из правца Калесије ка Вису и Осмацима са циљем овладавања стратешког објекта ‘Вис’ који је цијели рат доминирао Спречанском долином и самом Калесијом те стварања основице за продужење напада ка Осмацима и Сребреници.
Након заузимања наших првих линија ровова и довођења самог објеката ‘Вис’ у полуокружење дошло је до панике и страха о могућем губитка истог.
Моја јединица ‘Вукови са Дрине’ била је раштркана на више праваца, а са једним дијелом јединице на трновском ратишту био сам и ја. Први у помоћ Шековљанској бригади (у чијој зони је био објекат ‘Вис’) дошао је са једном четом ‘Вукова’ из Зворника један од најбољих командира чета Миражић Никола Мирокија, који у јуришу на муслиманске бојовнике нажалост губи живот. Профа, мој замјеник консолидује редове и чека мој долазак са остатком јединице.
У поподневним часовима слиједећег дана уводимо остатак јединице у борбу у ширем реону села Зелина. Консолидацијом редова и уз помоћ осталих јединица Дринског корпуса и Посебних јединица МУП-а РС спремамо се за одлучујући јуриш. У свом том метежу, организовања садејства мени се у везу убацује муслимански командант са псеудонимом ‘доктор’ и пита ме:“шта је Легенда не иде ти по плану?
ЈА: ‘не брини ти за мене, него да не мучимо ову сиротињу, већ ја и ти ставимо по 100 марака на међу, да се порвемо па ко буде јачи, његове марке и ‘Вис’!?
ОН: ‘Биће наш Вис и без рвања’!
ЈА: ‘Ако буде ваш, ја ћу скочити у Дрину’!
ОН: ‘еее.. скоћићеш! скоћићеш!
Тога дана у силовитом јуришу и садејству са осталим јединицама Дринског корпуса и јединицама МУП-а, разбијемо 206.’витешку’ муслиманску бригаду и враћамо све изгубљене положаје.
Знао сам да наш разговор слушају и моја и његова војска.
Моја реакција на његову провокацију је улила самопоуздање и одлучност свим мојим командирима и борацима који су слушали разговор.
Доктор се више није јављао…