Друштво

Вечерас отварање Петровданских дана у Сребреници

Традиционална меморијална, духовна, културно-спортска и хуманитарна манифестација „Петровдански дани Сребренице 2017“, биће званично отворена вечерас у сребреничком Културном центру, гдје ће након отварања бити приказан документарни филм „Досије Сребреница“.
Отварању манифестације у 20.00 часова, претходиће спортска такмичења која данас почињу турнирима у малом фудбалу и кошарци, а за вечерас је предвиђена и улична трка.

Реализација програма „Петровданских дана“ почела је прије два дана приказивањем документарног филма „Дјеца“ аутора Дениса Бојића у Бајиној Башти.

За јуче најављена промоција књиге „Сребреница – Лаж и подвала србском народу“ аутора Љиљане Булатовић и приказивање документарног филма о руским добровољцима, није одржана.

Булатовићева је одустала од гостовања због негативне медијске кампање против њеног доласка у Сребреницу и поручила да не жели да буде реметилачки фактор и узрок нестабилности у овој средини, а да ће истина о српским страдањима, о којима пише у својој књизи, свакако доспјети до јавности.

Сутра у 8.00 часова биће организована традиционална хуманитарна акција добровољног даривања крви у коју ће се укључити и већа група радника из Термоелектране „Никола Тесла“ у Обреновцу.

Истог дана, у Сребреници ће бити настављена спортска такмичења, а меморијални турнир у малом фудбалу посвећен свештеномученику Слободану Лазаревићу, који је убијен 5. јула 1992. године приликом служења вјерског обреда у селу Крњићи, биће одигран на игралишту у насељу Језеро.

Током манифестације у Скеланима ће бити одржано гусларско вече на којем ће наступити вишеструки побједник гусларских фестивала српских земаља Ђорђије Копривица.

Биће организоване посјете и уручивање поклона материјално угроженим породицама погинулих бораца и ратних-војних инвалида, затим вече духовне музике и паљење петровданских лила.

Манифестација ће бити завршена на Петровдан, 12. јула, када ће након Свете литургије у сребреничкој цркви Покрова Пресвете Богородице бити организоване посјете српским гробљима и стратиштима у Братунцу, Биљачи, Сасама и на Залазју, гдје ће бити служен парастос и прислужене свијеће за покој душа 69 српских цивила и војника убијених и погинулих у селима око Сребренице и Братунца.

На Петровдан 1992. године муслиманске снаге из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне и убиле 69 српских цивила и војника, а 22 заробиле, док је седам живих накнадно уморено, након мучења и тортуре у сребреничким логорима.

Од 22 нестала српска цивила и војника, 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Они су након годину дана идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

Организатор „Петровданских дана – Сребреница 2017“ и сјећања на погинуле српске војнике и убијене цивиле је Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.
Извор:СРНА