Друштво Друштво Република Српска

ТЕРОРИЗАМ И РАДИКАЛНИ ИСЛАМИЗАМ У БиХ/РС

Данас се навршава пет година од терористичког напада на Полицијску станицу Зворник у којем је Нердин Ибрић, припадник вехабијског покрета, убио полицајца Драгана Ђурића и ранио његове колеге Стеву Миловановића и Жељка Гајића.

Гледајући хронологију догађаја још од почетка Другог свјетског рата на простору БиХ присутан је радикални ислам у неким од својих облика, па овакве појаве и облици тероризма нису ништа чудно. Важно је да у борби против ове „болести“ постоји јединство свих институција и организација унутар државе.

Још 1939. године јавља се панисламистичка организација “ Млади муслимани“ блиско повезана са Амином Ал Хусеином који је био оснивач СС Ханџар дивизије. Један од активиста Ханџар дивизије био је и Алија Изетбеговић. Он седамдесетих година постаје и вођа организације и аутор Исламске декларације. У ‘Сарајевском процесу’ 1989. ова група исламских фундаменталиста и панисламиста на челу са Изетбеговићем је осуђена за покушај разбијања Југославије и стварања Исламске Републике Босне. Свима нама је познато какве последице и звјерства је оставила иза себе Ханџар дивизија и на самом простору Бирча и Подриња у садејству са локалним муслимана.

У последњем ратном сукобу у БиХ, у љето 1991. у Сарајево стижу први муџахедини преко Љубљане. У Травнику и околини је већ у јесен исте године постројено близу 500 муџахедина којима је командовао извјесни Ал Азиз (чланови познатије Ал Каиде).
Касније је формиран и одред Ел Муџахедин, терористичка организација које је окупљала добровољце из исламских земаља. Била је активна у саставу Трећег корпуса тзв. Армије БиХ. Кроз одред је прошло много више од 2 000 муџахедина, колико их је било регистровано. Поред војне подршке муслиманима, овај одред је дјеловао и вјерски и оставио је своје огранке до дан данас.

Многи терористички напади широм Европе (Париз, Брисел, Лондон, Њујорк…) повезани се са муџахединима из БиХ.

Поред овог напада у Зворнику било је још случајева тероризма у БиХ након рата. Ово су неки од најтежих облика и случајева:
Средином септембра 1997. у Мостару активирана ауто-бомба, повређено теже или лакше 29 особа. Нападачи имали директне везе са Ал Каидом.
У селу Костајница код Коњица догодио се стравичан покољ 2002. када је нападач на Бадње вече упао у кућу породице Анђелић. Убио је оца, мајку и ћерку, а сина тешко ранио. Нападач признао да је убиства починио из вјерског фанатизма.
Крајем 2008. године десило се ново крвопролиће. Активирана је експлозивна направа у пословно-продајном центру „ФИС“ у Витезу. Убијена је једна особа, а 6 повређено.
Један од највећих терористичких напада десио се 2010. године у Бугојну. Група терориста дигла је у ваздух полицијску станицу. Погинуо је један полицајац, док је 6 особа повређено.
У Октобру 2011. године нападнута је Амбасада САД-а у Сарајеву. Том приликом рањен је један полицајац, а нападач брзо савладан рањавањем у ногу.
Један од најновијих напада у БиХ десио се у Рајловцу 2015. када је нападач близак вехабијском покрету усмртио два припадника Оружаних снага БиХ.

Сви ови подаци показују колика је пријетња по безбедност грађана БиХ у цјелини радикални ислам и насилни екстремизам.

Војска Републике Српске била је прва оружана сила која је стала у одбрану граница Европе од тероризма и исламског екстремизма. А Западни финансијери тог зла на тлу БиХ, са којим се суочава цијели свијет данас, осјетили су то после неког времена и у својим земљама, на велику жалост свих нас.

Никола Пантић