Братунац и Сребреница Друштво Политика

ТЕАТАР АПСУРДА

Данас су одборници Скупштине општине Братунац одржали наставак 25. редовне сједнице. Ова сједница је заказана још 20. јуна ове године, када је и прекинута, јер одборници СО Братунац нису пронашли “заједнички језик”. Сједницу настављају 24. јуна и по други пут сједница је прекинута. Одборници су наставили сједницу и данас. Пред одборницима нашло се укупно 25 тачака дневног реда. Данашњу сједницу обиљежила је оштра расправа у којој је начелник Ођељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Петко Ранкић, познатији као Бато Ранкић насртао на опозиционе одборнике, вријеђао их и помињао њихове чланове породица.

Али, не! Ту није крај! Велику пажњу одборника привукао је Извјештај о раду Туристичке организације Братунац, који је без пола ријечи усвојен на данашњој сједници.

Познато је да у развоју природних потенцијала најважнију улогу има туристичка организација, одређене општине. Кроз разноврсан програм, идеје, запошљавање младих ђелује стратешки на привлачење туриста и остваривање профита. Иако општина Братунац има изузетно богате потенцијале за развој туризма, ипак је туризам само редовна ставка у општинском буџету.

Доректор ТО Братунац Миодраг Лончаревић за двије године из општинског буџета потрошио је чак 145 474, 66 КМ, а од тога за личне приходе, њега и његовог колеге издвојено је 95 937, 19 КМ, а за преосталих 49 537 КМ нађе начин како да макар половину од тога врати у џеп. Често се овај човјек хвали улагањем ситног инвентара на Рајској плажи. Тако су скоро на Рајској плажи нестале плоче од столова, те су исте враћене на своје мјесто након неког времена, можда се и то убраја у “рад”. Ипак је политика вођење јавних послова за сопствену корист.

Формирана 2013. године, ЈУ ТО Братунац, чини се, до данас није имала неке значајне активности. Годинама уназад није учињено скоро ништа како би се туризам развио и доносио локалној заједници зараду, те запошљавао раднике, али је извјештај ипак усвојен.

Опозициони одборници СО Братунац кажу да овај мали град има осмо свјетско чудо у лику и ђелу директора ТО Братунац Миодрага Лончаревића. Његовој сналажљивости и вјештинама позавидио би и чувени Ал Цапоне, јер овај човјек сваке године успјешно потроши у просјеку око 70 000 КМ, а да ништа не урадио за туризам у Братунцу. Ниједан његов извјештај до сада није добио пролазнуи оцјену, али ипак је овај човјек награђен још једним мандаром. Док је Неђе, биће Мила!

Братунац нема смјештајних капацитета као ни озбиљних угоститељских објеката који могу примити туристе. Такође, на току ријеке Дрине од 60 км кроз територију наше општине, постоји само једна плажа (Рајска плажа) и ниједан ресторан или етно село у коме би туристи или братунчани могли уживати. Немамо чак ни званичну туристицку понуду, која је основ за успостављање туристичког амбијента.

ТО Братунцу нема интернет-презентацију или неки други промотивни материјал. То значи да немамо прилику да пратимо јавно досадашњи рад и активности ТО Братунац и какав нас програм очекује ове године, односно у које манифестације или програме улажу (наш) јавни новац. Ако говоримо о потенцијалним туристима, то би значило да су и они ускраћени за све битне информације о нашим понудама. За информације се могу снаћи сами, јер туристичког водича немамо.

Да је ТО Братунац “спала на два слова” или у овом случају на мање од двије реченице, доказује и гугл претраживач. Дакле у гугл претраживачу о ТО Братунац, пронашли смо сљедеће:

“ Туристичка организација општине Братунац организује манифестације у Братунцу и промовише туристичке атракције општине Братунац.”

Стратегија наше општине усмјерена је на афирмацију пољопривреде и туризма.
Новинари често извјештавају и пишу о туризму и нашим природним потенцијалима. Као највећи потенцијал истиче се ријека Дрина и Рајска плажа гђе током љета борави и по неколико хиљада људи.

О недостатку смјештајних капацитета, ресторана и буџету ТО Братунац, новинари ријетко говоре. Иако новинари немају баш често прилику да разговарају са директором ТО Братунац Миодрагим Лончаревићем, немају прилику да затраже информацију или добију изјаву, о ТО Братунац, ипак све најбоље. Тако у медијима које финансира Општина Братунац, можемо пронаћи само похвале, дивљење и видно добру сарадњу. На овом примјеру најбоље је приказана спрега власти и медија.

Туристичка организација Братунац у сарадњи са Општином Братунац организатор је неколико манифестација. Узећемо као примјер, манифестацију “Дрински слалом Братунац 2019”, за коју је прошле године издвојено 20. 000 КМ. Учесници су имали прилику да уживају у војничком пасуљу и мајицама које су подијељене, као и у спортским играма. У забавним садржајима, односно концертима, млади су уживали преко друге стране Дрине, гђе је и прошле године Туристичка организација Љубовија припремила богат садржај за младе.

Прошле године на манифестацији “Дрински слалом Братунац 2019”, забиљежен је знатно мањи број пловила, односно учесника. Организатори су у изјавама за медије навели да разлог слабе посјећености лежи у слабим временским условима. Ми мислимо да лежи у условима које су пружили грађанима и туристима.

За крај, написаћемо неколико реченица о природним потенцијалима нашег краја. Наш град има изузетно богате природне потенцијале за развој туризма, а то су: богатство водених токова, флоре и фауне, погодна клима и чист ваздух.

Општина Братунац смјештена је у долини ријеке Дрине, у источном дијелу Републике Српске. Протичући кроз подручје општине Братунац, ријека Дрина са притокама представља раскошан дар природе и до сада је била најатрактивнија за љубитеље спортског риболова. Поред тога, имамо богате ловне терене, који су највећим дијелом у брдском подручју општине.

текст преузет са портала: „Флеш вијести Братунац“