Братунац и Сребреница Друштво Друштво

СТАРИ ГРАД ИЗНАД СРЕБРЕНИЦЕ

Најљепши видиковац са којег можете посматрати Сребреницу јесте онај са Старог града.
Нажалост, данас када станете поред крста на Старом граду, мјеста са којег Сребреницу можете гледати као на длану, видјећете само зарасло и запуштено шибље кроз које се стидљиво назире овај прелијепи град. Као да неко намјерно жели да се ова тврђава и крст на њој не виде голим оком, док поносно стоје изнад овог града.

Много добрих ствари је урађено у Сребреници и ми то похваљујемо (спортски терени, фасаде зграда, трг, парк, улице, школе, црква…) али скрећемо пажњу и апелујемо на надлежне да се ово мјесто уреди. Стари град би могао једног дана, када и ако поново са радом почне бања Губер, бити велика туристичка атракција.

Подсјећамо, Стари град је средњовјековна тврђава подигнута крајем XIV и почетком XV вијека за вријеме владавине деспота Стефана Лазаревића и свједочанство је српског постојања и историје у овом крају.
Стари град је подигнут ради одбране од најезде турске војске на ове просторе, а за потребе војске и управе града.

Надамо се, да је запуштеност оваквог споменика српске историје и културе само резултат сплета несрећних околности, а не намјерног игнорисања и затирања српских коријена од стране новостворене инстант БХ државе и хисторије.
Да не кажемо хистерије.