Братунац и Сребреница Друштво Политика

СРПСКА (НЕ)СЛОГА У СРЕБРЕНИЦИ

Велика су политичка превирања ових дана у Сребреници. Узрок томе је именовање заједничког кандидата за начелника општине из реда српског народа.

Локални избори у овој општини су одавно једна врста референдума.
Бошњачки политичари су постигли договор и на следећим изборима ће наступити са јасним циљем и једним кандидатом. Њихова жеља је вратити на чело општине Бошњака, овај пут Алију Табаковића.
Ако поново желе имати свог начелника, Срби ће морати наступити са једним, заједничким кандидатом. Два или више њих унапријед ће одлучити исход избора за начелника те општине.

Међутим, сада долазимо до најтежег дијела ове приче – српске слоге. Док опозиција инсистира на томе да актуелни начелник није најбоље рјешење и да треба понудити ново име, власт инсистира на поновној кандидатури Младена Грујичића, оптужујући политичке опоненте за евентуални неуспјех.
У ову политичку заврзламу укључио се и независни кандидат, господин Александар Симић који је у разговору са нама потврдио своју кандидатуру за мјесто начелника.

У изјави датој за РТРС предсједник ОО СНСД Сребреница Радомир Павловић каже да су истицањем сопственог приједлога кандидата (Милисав Марјановић) за будућег начелника Сребренице, СДС и његово локално руководство уздрмали српско јединство у овој општини. Он сматра да ће српски народ, ако се хитно не постигне договор, поново изгубити позицију првог човјека општине, иако је већина у овој локалној заједници. У СНСД-у истичу да ће, уколико се не одустане од уцјењивачких ставова велику одговорност и цијену сносити СДС и то ће бити губитак за српски народ.

Оптужбе за разбијање српског јединства предсједник ОО СДС Сребреница Момчило Цвјетиновић демантује. У изјави за наш портал он каже да има довољно времена да се постигне договор.
– Први је иступио предсједник СДС-а Мирко Шаровић који је рекао да ћемо ићи са једним кандидатом. То нисмо чули од предсједника СНСД-а, већ смо у послиједње вријеме чули да неће нигдје ићи са СДС-ом – каже Цвјетиновић. У Сребреници тренутно има четири (?) српска кандидата за начелника. Са свима се мора разговарати како би постигли национално јединство. Морамо разговарати о квалитету кандидата и одабрати оног који има највеће шансе, тј. кандидата за кога српски гласачи немају разлога да не гласају. То је суштина, а не оно што форсира РТРС. Очекујем да предсједници странака, што прије, одрже састанак и помогну нама у Сребреници у разрјешењу овог стања. Ми сами, због личних интереса појединаца, не можемо постићи сагласје. Имамо поузданих података да је вођство СНСД у Сребреници већ постигло договор са СДА о постизборној коалицији, као што су то радили и за претходне изборе, од 2000.године. Како би то спријечили, неоходно је сачинити детаљан споразум о имплементацији локалних избора како би обезбиједили гаранцију да неће појединци из СНСД уступати српске позиције зарад уласка у власт са СДА.
2016. год. препуштене су, мимо изборних резулата, бошњачким странкама, позиције замјеника начелника, Секретар СО Сребреница и директора Културног центра. Уз то и на крају мандата још нису имплементирани резултати локалних избора. Ми смо на изборима 2012.г. и 2016.г. подржали кандидата СНСД. Ваљда је сада ред да озбиљно разговарамо о кандидату за наредне изборе. Они који то избјегавају, рачунају на губљење избора. Зна се и коме то одговара. – рекао је Цвјетиновић

Актуелни начелник Сребренице Младен Грујичић раније је истакао кандидатуру коју су подржали СНСД, НДП, ДНС, СРС, УС и друге партије.
– Имамо бројчану предност, али појединци не размишљају и стварају проблем народу Сребренице – каже Грујичић у изјави за РТРС.

А нерјетко су управо због подијељености Срби губили изборе као 2012. године када је Ћамил Дураковић изабран за начелника Сребренице. Прошлоседмична посјета премијера Српске Радована Вишковића овој локалној заједници била је у сврси уједињења и апела да се јединство мора постићи. Нема сумње да ће српска слога поново бити највећи залогај који нам је често застајао у грлу.