Култура и умјетност

Сребреница: Одржана промоција књиге Марка Миловановића

У оквиру  акције „Септембарски дани књиге“, синоћ је у препуној сали Народне библиотеке у Сребреници представљена  збирка поезије  Марка Маруна Миловановића под називом „Очи домских ноћи“ . Прва књига младог и више пута награђиваног сребреничког пјесника, у издању Центра за културу Плужине, објављена је послије освојене прве награде „Спасоје Пајо Благојевић“ на књижевној манифестацији „Пјесничка ријеч на извору Пиве“ која је одржана прошле године.

„Збирка пјесама је претежно мисаоног рефлексивног карактера и упућује на закључак да је несавршеност највећа сличност свих разлика. Идеја се крије иза тврдње да не постоји универзална дефиниција среће јер, када би постојала, учинила би нас трајно несрећним“, рекао је Миловановић.

Потпредсједник Удружења књижевника Републике Српске Недељко Зеленовић истакао је да је Миловановић млади пјесник који дубоко промишља живот и оно што га чека.

„Он је млад, па се више осврће оном што ће доћи, него оном што је прошло. Марко, ипак, кроз фрагменте, не заборавља ни ко је, ни одакле је, ни шта му је задатак на овом свијету који му је Бог подарио“, рекао је Зеленовић оцијенивши да је збирка „Очи домских ноћи“ одлична књига младог пјесника  о којој ће српска јавност још много чути.

Марко Марун Миловановић рекао је новинарима да је датум за промоцију своје прве књиге изабрао 21.септембар када  се навршила 21 година од смрти његовог стрица Бошка Миловановића, који је био дугогодишњи креатор богатог културног живота у Сребреници.

О књизи „Очи домских ноћи“ надахнуто је говорио  и секретар Фестивала поезије младих у Врбасу и уредник часописа за књижевност, умјетност и културу „Траг“ Бранислав Зубовић из Новог Сада.

Марко Миловановић је рођен 1988.године у Сребреници, гдје је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Економском факултету Универзитета Источно Сарајево.

Добитник је бројних награда на међународним фестивалима поезије и кратке приче.

Миловановићу је ове године, поводом обиљежавања Дана општине, додијељена награда за изузетан допринос развоју умјетности у Сребреници.