Братунац и Сребреница Друштво Политика

СРЕБРЕНИЦА: ХАЈКА НА ДЈЕЦУ СЕ НАСТАВЉА

Муслимански представници у Сребреници не престају са дизањем тензија. Наиме, јутрос око 8:15, родитељи муслиманских ученика, предвођени замјеником начелника Хамдијом Фејзићем и предсједником скупштине општине Недибом Смајићем, уз пратњу новинара, провалили су у просторије ЈУ „Прва основна школа“, непоштујући школска правила о идентификацији лица која улазе у школу од стране дежурног ученика. Својим бахатим наступом, пренијели су немир са друштвених мрежа и у школски објекат.
У исто вријеме, родитељи српских ученика, који су већ два дана мета напада, видно узнемирени, траже заштиту за своје породице, чија је безбједност нарушена. На профилу предсједника ОО СДА Сребреница и бившег предсједника Меџлиса ИЗ Сребреница могу се видјети страховите пријетеће поруке упућене дјеци (снимци екрана у прилогу). Нажалост, ако погледате профиле и других муслиманских представника можете се увјерити да ове поруке нису изузетак него правило.
Упитани како се осјећаји и како коментаришу претходне догађаје, родитељи изјављују:
„Цијелу ноћ нисмо спавали. Осјећам да су наша дјеца у опасности и потпуно незаштићени. Пријетње на друштвеним мрежама се сваког тренутка умножавају. Само чекамо када ће некој лудој глави да падне на памет да реализује оно што је написала. Нажалост у томе предњаче муслимански лидери.“ (Слађана Бојић)

„Наша дјеца, која се свакодневно, без разлике, друже са другарима своје и муслиманске вјере, су се одједном нашла на мети напада злобних људи и политике. Нипошто нећемо дозволити да нам било каква политика наруши углед и поремети добре другарске односе српске и муслиманске дјеце. Нека се стиде они којима је пала на памет нападајући дјецу спроводе своју антисрпску политику. Тражимо од институција да се једном коначно стане у крај политизацији дјеце и школе. Мјесто за политику је скупштина и избори, а не школа.“ (Љиљана Стевановић)

„Узнемирени смо. У бојазни да ће их неко напасти, јутрос смо морали да доведемо дјецу у школу. Од школе, надлежног министарства, али и правосудних институција тражимо да стану у заштиту наше дјеце. Наша дјеца ништа лоше нису урадила и ми их у потпуности подржавамо. Они који нападају нашу дјецу без разлога и изазивају вјерску и националну нетрпељивост морају сносити одговорност.“ (Рајка Бибић)