Братунац и Сребреница Друштво Друштво

СОКОЛАЦ ИМА ЛЕГЕНДУ, А БРАТУНАЦ…

Постоји ли у овом граду зид на којем се може осликати мурал најславнијем Братунчанину? Има ли у овом граду Срба? Има ли у овом граду Легенди или смо баш сви јајаре?

Деспотовина чека дозволу за осликавање мурала Јездимиру Дангићу.
Кад-тад!

Јездимир Дангић је био један од најбољих Дражиних официра.
ЈУНАК КОЈИ ЈЕ КРАЉУ ПЕТРУ РЕКАО:
“Један Србин не би смео да напусти своју земљу у невољи.“

Мајор Јездимир Дангић је рођен 4. маја 1897. у Братунцу, у свештеничкој породици. Као ђак, припадао је ‘‘Младој Босни’‘, због чега је у време сарајевског атентата ухапшен. Тако је Први светски рат провео у тамници.
После рата Дангић завршава права у Београду и запошљава се у жандармерији. У активну службу је преведен 1928, у чину коњичког поручника.
Убрзо потом, Дангић прихвата службу у Комесарској управи Милана Аћимовића. Био је командир једне жандармеријске јединице на Дрини до 16. августа 1941. Тога дана, пуковник Дража Михаиловић именује Дангића командантом свих војно-четничких јединица у Источној Босни. Дангић прелази Дрину и у кратком року организује војску која је, према немачким изворима, бројала 20.000 добро увежбаних људи. За неколико месеци Дангић је ослободио Источну Босну и зауставио хрватско-муслимански геноцид над Србима.

У ноћи између 11. и 12. априла 1942, у Рогачици код Бајине Баште, једна јединица 714. немачке дивизије на препад заробљава мајора Дангића. Дангић бива одведен у заробљенички логор, одакле бежи и прикључује се покрету отпора у Пољској. На крају рата, попут многих пољских официра, и мајор Дангић пада у руке Црвене армије. Совјети га испоручују југословенским комунистима. На стаљинистичком процесу у Сарајеву 1947. године, осуђен је на смрт и потом стрељан.

Крајем 1941, Дража је, за случај своје погибије, одредио мајора Дангића за једног од три својих наследника !

Коментаришите вијест

Притисните овде да пошаљете коментар