Друштво Опште

СКУПШТИНСКА ЧЕСТИТКА

Драги Братунчани, данас сте добили честитку за Нову годину у виду новог буџета општине Братунац! Буџет је већи за два милиона од претходног, али то вама ништа неће значити, јер је то све негдје у облацима. Ничега ту нема од животне важности или се ипак варамо?
А чини нам се да се не варамо јер ни општински одбор за буџет нема појма са чиме се сложио, а ни опозиција не поставља много питања. И када постави неко питање, Начелник одговара као мађионичар пред красанпољским сељацима: види ово, види оно, сад има – сад нема, ху-ха нестало. А они сви гледају отворених уста у ту мађију замлаћивања. Додуше, то му и не пада тешко, јер ни сама опозиција не инсистира на одговорима. Примјер: Горан Михајловић износи да је омбусман донио препоруку да се поништити одлука у вези лицитације за земљиште на коме ће бити изграђена нова зграда општинске управе и пита о спровођењу те препоруке. На то питање не добија ама баш никакав одговор. Али што је још чудније, Михајловић и не инсистира на одговору. И он прелази преко тога као и власт.
Да ово није сједница једне перспективне општине него обичне селендре, показује и питање уврштавања ставке за превоз ученика са села. Док Брано Ђурић тражи да се ова ставка уврсти, Начелник одговара да је он против тога, јер би на тај начин за превоз ученика добијали и они који живе на селу али су имућни. Ако су сиромашни, имају Центар за социјални рад, а ако нису, е па нека плате. Врло логично на први поглед. Наравно, Начелнику не пада на памет да је право на бесплатно основношколско образовање загарантовано свима. И да је опстанак села приоритет. Важније му је да паре за превоз не би случајно добило и дијете неког комшије који је вриједан мајстор и добро зарађује негдје у печалби, који има кућу и ауто. Тај њега не занима, јер није његов гласач и не може га никако купити. Красанпољско виђење свијета. По Начелнику, за превоз ученика може само да добије онај који дође код Начелника у канцеларију и коме овај удијели. То су углавном они једни те исти који су добијали и донације за куће, пластенике, малине и сл. Његов гласач мора да добије све, а онај поштени мајстор коме није нужда да иде и да се понижава пред Начелником, тај неће добити ништа. И то мора да буде свима јасно и да сви виде. Џаба му то што је поштен и добар, успјешан и што ће вјероватно тако васпитати и своју дјецу. Не, такав нашем Начелнику не треба. Њему треба морална и финансијска биједа, нерадници и преваранти који ће му долазити на ноге и којима он даје, а они заузврат као овце иду на изборе и гласају за њега. Ето, то је прави разлог зашто у буџету нема ставке за превоз ученика и уопште зашто нема било које ставке гдје би нешто било ни по бабу ни по стричевима. Јер, ова општина је постала приватна прћија Начелникова и од ње користи не смију да имају сви, него само одабрани, које овај већ годинама прави моралним дегенерицима.
И зато, овоме буџету нема ко да се много радује. Ни они што ће нешто добити, јер тешко њима таквима, ни они који неће, јер ће давати порез, а не добијати ништа, ни власт која тако опстаје, ни опозиција која никакво рјешење не нуди.
Све у свему, добро нам је какви смо.
Живјели!