Вијести Друштво

СЈЕДНИЦА БРАТУНАЧКЕ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ: КО ЈЕ ОВДЈЕ ЛУД?

Да ли ико зна како се саставља већина у братуначкој Скупштини општине? Има ли ту икакво правило осим појединачне нагодбе? Скупштина је наставила са својим радом данашњом сједницом иако је остало нејасно, нити је ико тражио објашњење, зашто то Скупштина није могла имати кворум на претходно заказаним сједницама.

Најзанимљивије су биле тачке именовања директора Туристичке организације, усвајање Извјештаја о извршењу буџета, те извјештаја појединих братуначких јавних установа. Те тачке углавном нису биле занимљиве по свом исходу него по начину гласања за њих. За новог-старог директора Туристичке организације именован је Миодраг Лончаревић гласовима скупштинске већине (Батин СНСД, ДНС, СДА) плус гласови СДС-а (!!!) и СДП-а (!) који, колико је нама познато, не чине скупштинску већину. За именовање није гласао одборник Јоветић из НДП-а, који опет чини скупштинску већину, или је барем до сада чинио.
Сједници су присуствовала и два члана „Славичиног“ СНСД-а, од који је Брано Ђурић изнио бројне замјерке на Извјештај о извршењу буџета. Сличне замјерке је имао и Мирко Стојановић из ПДП-а. Начелник је одговарао на ове замјерке лаконски и без обавезе пред истином. Примјер: на питање како је потрошено преко десет хиљада марака за кориштење телефона, Начелник је одговорио да у општини само двојица имају мобилни телефон, он и још један, а да је њему рачун ограничен на сто марака, а овом другом на тридесет. Одборник Ђурић је онда упитао како је потрошено толико новца за телефон, на шта начелник није нашао за сходно да одговори. У овом стилу су прошле и друге примједбе. Извјештај је на крају усвојен.

Највећа странка у Републици Српској наставља да се брука у Братунцу. Није нам јасно како ће се СНСД извући из свега овога осим ако се општински одбор потпуно не распусти и не доведу потпуно нови људи. Гдје то има да је Начелник у СНСД-у, а да СНСД не чини скупштинску већину одн. чини, али само једним својим дијелом? Гдје то има да СДС и СНСД заједно са СДА и СДП подржавају Начелника који је био у СДС, а сада је у СНСД? И онда испада да је Начелник махер. Прије бих рекао да је највећој странци у Српској народ Братунца задња рупа на свирали. Осим ако не желе да на крају у Братунцу остане само Начелник са својим гласачима којима нију битно ништа осим кеша, а ми остали да се иселимо, јер овдје ни за кога нема живота осим за њих.

Одмазда Батиног дијела СНСД-а одн. бившег СНС-а за неизгласавање Лончаревића од стране НДП-а услиједила је муњевито. Наиме, извјештај Дома културе који је поднио Радован Петковић, директор и један од оних ријетких који поштено правдају државни и народни новац који добијају из буџета за свој рад, није усвојен и то зато што Батин СНСД и СДА нису гласали за њега. 
Није нам јасно какву то поруку шаље братуначка Скупштина народу и директорима који добро раде свој посао? Поново се изгласава директор туристичке који је за четири године потрошио 320.000 марака буџетског новца, а прошле године зарадио укупно 300. Не, не фали још једна нула. Три стотине марака. Директору Дома културе се не изгласава извјештај, а човјек је препородио овај град културним садржајима. Али на страну и то. Нико није дошао код г-дина Петковића да тражи помоћ и сарадњу, а да он није пружио подршку, онолико колико може. Шта да кажемо онда на понашање братуначке Скупштине у овом случају? Срамота! Каква се порука шаље народу, ако се овако односе према младим људима који треба да препороде овај град?

О осталиим тачкама дневног реда, молимо читаоце да консултују друге изворе информисања. Нама је и оволико било доста, па смо напустили сједницу прије него што нам се све смучило.