Друштво

Сјећање на злочин над Србима из Факовића

На данашњи дан, прије 25 година, десио се велики злочин над српским становништвом из села Факовићи код Братунца. У овом селу живот је изгубило 25 српских цивила и војника које су убили припадници муслиманских снага из Сребренице и сусједних села 5. октобра 1992. године.

У Факовићима је током посљедњег рата опљачкано и попаљено око 200 српских кућа.

У Факовићима ни дан данас нису обновљене све српске куће које су тога дана попаљене и уништене.

Петог октобра 1992. године муслиманске снаге из Сребренице и оближњих села, након јутарњег напада на село Магашиће сјеверозападно од Братунца, тежиште напада усмјериле су на други крај братуначке општине, према српском селу Факовићи, гдје су извршиле упад убијајући све што су стигле.

За разлику од осталих села у која су упадали у рану зору, непријатељи су промијенили тактику у Факовићима и напад извели у подне, када се догодио масакр и спаљени заробљени и убијени мјештани.

Тиме је настављено етничко чишћење српског становништва са простора средњег Подриња започето у априлу те године и настављено наредних мјесеци прогоном, убиствима и пљачком свега што је српско у братуначкој и сребреничкој општини.

Након Магашића, Загона, Лознице, Гнионе, Осретка, Вијогора, Ратковића, Брежана, Залазја, Саса, Крњића и многих српских заселака у братуначкој и сребреничкој општини муслиманске снаге су се спустиле до Факовића како би изашле на Дрину, потпуно уништиле српски народ и имовину одсијецајући Братунац и Скелане од осталих дијелова Републике Српске.

Убијено је 25 мјештана од којих је већина запаљена и масакрирана. Најстарија жртва био је осамдесетдвогодишњи Данило Ђурић чији посмртни остаци још нису пронађени.

 

Становништво је спас нашло повлачећи се према Дрини и сусједној Србији.

Као и приликом претходних упада и покоља у српским селима, припадници муслиманских оружаних снага након убијања мјештана, опљачкали су покретну и попалили непокретну српску имовину у Факовићима.

За злочин над српским цивилима у Факовићима као ни за остале бројне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу још нико није одговарао.

У свом свједочењу Самир Авдић из села Глогова код Братунца, који је и сам учествовао у нападу на село Факовићи, је тврдио да је у овој акцији учествовао лично Насер Орић.

„У том нападу на Факовиће заробљена је једна Српкиња и Насер јој је одсјекао прст на којем се налазио златни прстен. Прво је Насер рекао да она скине прстен и да му да, па је жена покушала да скине прстен, али није могла, па је тада Насер у присуству многих нас, па и мене, ножем јој одсјекао тај прст. То се дешавало на путу асфалтном који пролази кроз Факовиће“, стоји у свједочењу које се може пронаћи на сајту портала „Србија данас“.

Послије тог чина она је убијена на мјесту удаљеном 20 метара, од мјеста гђе јој је одсјечен прст. Насер је двојици војника наредио да је одведу и убију. Знам да се један од тих који је убио звао Сточевић Мустафа из села Подчауш, општина Братунац. (Сточевић је био лични Орићев пратилац, који је водио евиденцију о убијеним жртвама).

(РТРС/Србија данас)