Вијести Друштво

СИЛОС – ЛОГОР О КОМЕ СЕ ЋУТИ

Совјетске јединице су, на данашњи дан 1945. године, на јуриш и уз знатне губитке ослободиле Аушвиц, највећи нацистички концентрациони логор у Другом светском рату.

Случајно или не, логор за Србе „Силос“ у Тарчину код Сарајева, којим је управљала такозвана Армија БиХ, отворен 11. маја 1992. у објекту у којем се пре рата чувала пшеница, затворен је 27. јануара 1996. године на Савиндан, два месеца након што је потписан Дејтонски мировни споразум.

У концентрационом логору смрти „Силос“ били су затворени мушкарци од 14 до 85 година и 11 жена, од којих једна у шестом месецу трудноће. У „Силосу“ је било око 600 српских цивила, од чега су 24 умрла од последица физичког злостављања, пребијања, тортура и мучења глађу.

Од краја рата па до данас, више од 200 логораша, расељених широм ове планете – од Аустралије, Америке, Европе, Србије и Републике Српске, умрло је од последица стравичних мучења.
Сви они однели су са собом своје истине, јер никада нису добили прилику да пред било којом правосудном институцијом сведоче о својим страдањима.

Након шестогодишњег поступка, Државни суд осудио је осморицу оптужених на укупно 60 година затвора за злочине почињене у “Силосу”, касарни “Крупа” и Основној школи “9. мај”, логорима на подручју општине Хаџићи.

Суд БиХ осудио је Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Халида Човића, Бећира Хујића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера.