Братунац и Сребреница Друштво Политика

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У вези са бруталним нападом на друштвеним мрежама и федералним средствима информисања на малољетну српску дјецу у Сребреници, ученике основне школе, од стране најистакнутијих бивших и садашњих бошњачких локалних функционера (бивши начелник општине, садашњи замјеник начелника општине, предсједник ОО СДА, посланик и одборници), ОО СДС Сребренице позива ове актере да се уздрже од неоснованих напада и цртања мета по малољетницима. За сваку је људску и моралну осуду уз дубоку жалост претварање мржње у основу културе и политичке борбе најзначајнијих бошњачких првака у Сребреници.
Срби с поносом обиљежавају и славе своје догађаје и личности из дуге традиције. Они који немају историју и традицију или је не познају јер су је напустили, развијају мржњу према свему што не припада личном и колективном памћењу. Заборав се не може лијечити бјежањем од прошлости и нападима на све изван себе. Сљепило према комшијској, „туђој“ дјеци, без обзира што су заштићена свим законима и конвенцијама, је патолошка мањкавост колективитета.
Зашто се баш изливи безобзирности и умоболности испољавају уз Божић, Савиндан, Петровдан, Васкрс, Тројчиндан и друге хришћанске православне празнике? Сјетимо се само Другог свјетског рата и посљедњег рата. Умјесто осуда и злочина произведена је наводна великосрпска агресија. Сада у миру треба тражити нове изворе и начине напада. Опет је најлакше, за искварен разум, тровати и гадити на највеће српске празнике. Српску дјецу треба претворити у слуге, треба их натјерати, према њиховоим колективном искуству, да забораве да су Срби, да се одрекну Светог Саве, својих јунака и да униште етнографско и фолклорно наслијеђе. То је основа за босанскохерцеговачко друштво на коме треба да почива Босна и Херцеговина.

Сребреница, 29. 01. 2020.г.
Момчило Цвјетиновић, предсједник ОО СДС Сребреница