Православље

САМО СЛОГА СРБИНА СПАСАВА

Православни центар за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“ у Источном Сарајеву је од 7. до 11. новембра организовао 3. Конференцију Српске православне омладине под слоганом
„Само слога Србина спасава“.
Уз благослов Његовог Вископреосвештенства г. Хризостома који је својим присуством увеличао овај догађај, конференција је окупила младе из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске и Црне Горе. Тема конференције је била „100 година од завршетка Првог свјетског рата.“

Прилику и част да буду дио ове конференције добили су и наши православни омладинци из Сребренице, Младен Новаковић, Немања Маринковић и Гордана Миловановић. Они су заједно са осталим учесницима били сложни у намјери очувања јединства српског народа, језика, вјерског и етничког идентитета Срба, без обзира гдје се налазили или живјели.

Посјетом православним вјерским објектима у Сарајеву и Мостару и разговором са вјерским старијешинама и младим православцима учесници конференције су се могли упознати са животом Срба у овим градовима.
Српски језик и ћирилица као идентитетски критеријуми српског народа, Православна црква у БиХ у вријеме Првог свјетског рата, иконопис, значај превода Библије на српски језик су само неке од тема које су за учеснике образлагали еминентни професори као што су проф. др Биљана Самарџић, проф. др Саша Шољевић, проф. др Горан Јанићијевић, проф. др Владислав Топаловић и проф. др Драган Мастиловић.

Сви учесници конференције су овим дружењем поручили да се српски народ с вјером у Бога мора вратити српком језику, ћирилици и правим хришћанским вриједностима.