Друштво

Скелани: 24 године од злочина над Србима

Парастос за 305 убијених Срба из Скелана, од којих је 69 страдало 16. јануара 1993. године, служен је данас код Централног споменика у Скеланима. Неколико стотина становника овог сребреничког насеља, Бајине Баште и Братунца прислужило је свијеће и одало почаст жртвама стравичног злочина који се догодио у Скеланима.

Муслиманске снаге предвођене Насером Орићем, 16. јануара 1993. године, у раним јутарњим часовима, упале су у ово мјесто и кренуле у стравичан покољ свега што се кретало. Многи становници овог мјеста спас су видјели у сусједној Бајиној Башти и кренули према мосту на Дрини али су их Орић и његови бојовници митраљеском и снајперском ватром спречили да се домогну сигурне територије. Управо је ту, на обали Дрине, живот изгубило највише цивила. Многи су убијени при покушају да препливају Дрину.

Свијеће за своја два сина данас је запалила Милица Димитријевић. Тог 16. јануара са своја три сина је кренула према мосту али су их злочинци напали у близини зграде Полицијске станице. Убили су петогодишњег Александра и једанаестогодишњег Радислава, а најстаријег Славишу (14) ранили. Од тада је прошло 24 године, а бол мајке Милице је иста као и тог хладног јануарског дана 1993. године.милицаскелани

„Тешко, тешко ми је… Не знам ни сама колико сам пута причала… Убили су ми дјецу. Нико није одговарао никад. Не вјерујем више ни у правду, нема правде“, једва кроз сузе је рекла Милица.

Бранка Јаковљевић је тај дан изгубила супруга Миленка, а она сама је била рањена.

„Са дјецом сам кренула да бјежимо према Бајиној Башти. Мужа су ми убили, а ја сам рањена два дана провела у шуми. Ни сама не знам како сам преживјела. Пронашле су ме комшије после два дана и они су ме извукли“, рекла је видно потрешена Бранка, чији син Дејан је такође рањен тај дан.

Двије трећине настрадалих тај дан су били цивили, а међу њима је и неколико дјеце. Укупно 165 мјештана је рањено. У сребреничке логоре је одведено 30 мјештана овог насеља, а половина није преживјелa мучење и тортуре.

полагањецвијећаскелани„Овдје се најбоље види намјера тадашњег босанско-херцеговачког руководства да се БиХ етнички очисти и буде 100 посто муслиманска земља. То је и основни разлог због којег је почео рат“, рекао је предсједник Борачке организације Републике Српске, генерал Миломир Савчић и изразио незадовољство због чињенице да за овај злочин, као и за многе у Подрињу, још нико није одговарао.

Након парастоса невиним жртвама, многоброје делегације су положиле цвијеће код Централног споменика у Скеланима.