Друштво Друштво Република Српска

ПРОБОЈ КОРИДОРА ЖИВОТА ’92

Операција Коридор 92, позната и као Пробој „коридора живота”, била је највећа операција Војске Републике Српске спроведена током рата у Босни и Херцеговини против Хрватског вијећа одбране и Хрватске војске у Босанској Посавини.

Пробијање ”коридора живота“ кроз Посавину била је битка над биткама, којом је, после 40 дана прекида, успостављен континуитет територије Републике Српске и спајање Србије и Републике Српске са Републиком Српском Крајином. Овој бици претходила је и смрт 12 бањалучких беба и умирање бубрежних болесника у бањалучком Клиничком центру због немогућности допремања кисеоника, јер су регуларне хрватске снаге претходно заузеле Дервенту и Модричу пресекавши српску територију на подручју Посавине на два дела.

У питању је била и најмасовнија војна операција у том рату у којој је учествовало чак 55.000 српских војника под заповедништвом генерала ВРС Момира Талића, док су у операцији учествовале и елитне јединице МУП-а Српске Крајине под командом Милана Мартића. На супротној страни налазило се око 25.000 хрватских војника на челу са пуковником Винком Штефанеком и генералом Петром Стипетићем, уз учешће и муслиманских снага тзв. Армије БиХ.

Операција пробоја коридора ударила је темељ нашој Републици Српској.

Нека је слава и хвала свим јунацима који су пробили коридор 1992. године и успоставили поново главну артерију крвотока српског народа!