Вијести Друштво

ПРОБЛЕМИ У НОВООТВОРЕНОЈ СРЕБРЕНИЧКОЈ ФАБРИЦИ

Фабрика текстилног погона која је свечано отворена прије два мјесеца данас је поново у центру пажње.

Раднице текстилног погона „Меркур фешн“ у Сребреници прихватиле су договор који је постигао начелник општине Младен Грујучић да у петак, 10. маја, сваком раднику буде исплаћена априлска плата од 450 КМ, као минималац, да буду прецизирани и потписани уговори о раду, као и да се настави производња након јутрошње обуставе рада.

Раднице погона, чији је власник Мирољуб Аврамовић из Ивањице, а који је отворен 11. марта на Дан општине Сребреница, обуставиле су рад због неисплаћених плата и нејасноће у вези са потписивањем уговора о раду и висином плата.

Начелник Грујичић разговарао је са радницама које су га упознале о проблемима и разлозима за обуставу рада, а затим и са власником фирме, након чега је саопштио да је договорено да у петак буде исплаћена априлска плата у износу од 450 КМ сваком раднику, као минималац, да буду прецизирани и потписани уговори о раду са запосленима и да се настави производња.

Раднице су прихватиле то рјешење, а власник фирме је преузео обавезу да ће овај договор испоштовати и истакао да је због обиљежавања крсне славе неколико дана био одсутан и да је због тога дошло до кашњења у исплати зарада.

У претходном периоду раднице су имале обуку и пробну производњу и до сада им није исплаћена ниједна плата.

Радница Ријада Хасановић рекла је да им је при пријему у радни однос обећана минимална плата од 450 марака, те топли оброк и превоз на посао и да до сада ништа није испоштовано, те да им је јутрос речено да ће им бити исплаћено по 200 КМ за пробни рад.

Радница Весна Шурлан истакла је да оне само траже оно што им је обећано при заснивању радног односа, као и да ни инструктори нису са њима радили цијели период, како је било обећано, него су се саме училе да раде и већина их је успјешно савладала обуку.

То је потврдио и власник фирме.

Грујичић је рекао да ће пратити реализацију договора, истакавши да је сваки почетак тежак, да сви треба да покажу више разумијевања јер је јасно да је слабија продуктивност у раду у току обуке и на почетку производње.

Он је истакао да је општина уложила више од 200.000 КМ у опремање објекта у којем је покренута ова производња и да је фирма добила 50.000 КМ подстицаја за 14 новопримљених радника за годину дана њиховог рада, као и да ће та средства Фонд за запошљавање Републике Српске сукцесивно исплаћивати.

„Нама је стало да ова фирма и радници раде и зарађују. Уколико послодавац буде одговоран, општина је спремна да пружи одређену подршку за успјешније пословање, а уколико не испоштује данашњи договор може доћи и до раскидања уговора између општине и послодавца“, рекао је Грујичић радницама и новинарима.

извор: СРНА