Православље

Православци данас славе Аранђеловдан

Српска православна црква и вјерници прослављају данас Сабор Светог архангела Михаила – Аранђеловдан.

Празник, који је у црквеном календару уписан црвеним словом и увијек се обиљежава 21. новембра по новом календару, спомен је на једног од анђела који су се, према предању, са војском свих анђела супротставили силама зла.

Свети архангел Михаило, симбол борбе против зла и сила небеска која прихвата душе умрлих мјерећи им добра и зла дјела, слика се на иконама и фрескама као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама.

Аранђеловдан је једна од најчешћих крсних слава код Срба.

Многа су народна вјеровања ο овом анђелу. Кажу да он обилази све болеснике и ако стане код ногу – није добро, а ако је код главе – болесник ће оздравити.

Слави се у јесен, а по народном вјеровању то је зато што кад су свеци дијелили улоге, Архангел Михаило добио је јесење и зимско вријеме – вријеме зиме и зимских тешкоћа. Говори се да у ово вријеме Архангел лута светом обучен у просјака да изгрди невјернике и помогне невољницима.

Вјерује се да се помоћу временских услова на овај дан може одредити каква ће бити година. Постоји и изрека: „Какво је вријеме на Аранђеловдан, тако ће бити током цијеле зиме и прољећа“.

Чест је обичај код многих који славе овог анђела да не треба спремати жито јер га сматрају живим светитељем, а то је нетачно. Потребно је припремити жито, јер су сви светитељи и сви умрли пред Богом живи.