Друштво Друштво Република Српска

ПОЗИВ НЕВИДЉИВИМ ХЕРОЈИМА ГРЧКЕ

Молимо сву тадашњу дјецу, а данас одрасле људе, који живе у Братунцу и Сребреници (али и широм Републике Српске, Србије и свијета) а који су од 1992 до 1995 године боравили у Грчкој да прочитају текст, погледају видео на нашој фејсбук страници и помогну у реализацији овог пројекта.
Да невидљиве хероје сачувамо од заборава!

Пише: Арно Гујон

Кад сам 2015. године водио децу са КиМ на Крф, били смо одушевљени дочеком и гостопримством локалних Грка. Брзо сам стекао утисак да смо им дражи од осталих туриста. Сваки пут кад су чули да говоримо на српском језику, уз широки осмех, давали су нам додатне попусте и разне друге повољности.

Неколико година касније, на свечаној додели ордена Светог Саве, упознао сам бившег потпоручника Ратне морнарице Републике Грчке, Мариноса Рицудиса, који је одбио да учествује у НАТО бомбардовању СРЈ 1999. године. То познанство ми је помогло да докучим колико су јаке везе између Срба и Грка.

Данас сам ту чињеницу додатно утврдио сазнањем да је више хиљада српске деце током рата у Босни од 1992. до 1995. године, пронашло уточиште у грчким породицама. Током ратних година, братски грчки народ солидарисао се са нашом децом. Они су покушали да својим гостопримством, малишанима надоместе тешко ратно детињство које је често било обележено губитком њихових најближих.

Због свега тога, одлучио сам да подржим акцију Представништва Републике Српске у Грчкој, у којој позива све оне НЕВИДЉИВЕ ХЕРОЈЕ који су угостили српску децу током рата, да их контактирају како би уз помоћ њихових прича снимили документарац и сачували од заборава овај немерљив гест солидарности грчког народа.

Придружите се и ви акцији тако што ћете погледати и поделити овај емотиван видео…

Сви који желе испричати своју причу о невидљивим херојима могу контактирати Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске на овим линковима:

https://www.vladars.net/…/Ministars…/meoi/Pages/default.aspx

https://www.facebook.com/ei.ms.rs/