Политика

ПОСЛЕ СВАЂЕ СВЕ ЈЕ СЛАЂЕ

Извјештај са сједнице СО Братунац од 27.11.2018.

Данас су Александар Ћирковић и др Александар Петровић присуствовали сједници СО Братунац на којој се Скупштина општине изјашњавала, између осталог и о иницијативи „Упола мање за дупло боље“ за смањење одборничког паушала као представници покретача иницијативе, али и као новинари портала Деспотовина.
Одборници су нас великом већином срдачно поздравили, а Предсједник СО је рекао и да нема потребе да шаљемо обавјештења о свом доласку с обзиром да су сједнице јавне и да смо добродошли. Захваљујемо на топлом пријему.
Одмах на почетку сједнице пада нам на памет једно поређење. Наиме, један наш познаник нам је причао како му је након свађе најљепше водити љубав са женом. Отприлике у том тону је протекла и данашња Скупштина којој је присуствовало 21 од 24 одборника.
Сједница је започела, као што можете и помислити из претходног – чаркама. Расправљало се о томе да ли постоји већина, ко је та већина, да ли је неко написмено обавијестио Предсједника Скупштине да излази из већине или не и све је ишло у том смјеру да би наиван човјек могао помислити како већине и нема и како ће се сједница тешко одржати.
Поједини одборници постављају питања, дају приједлоге за проширење дневног реда (Брано Ђурић у вези измјене регулационог плана у корист Бране Пачавре, што није прихваћено), а Начелник лаконски одговара да је нешто законито, а нешто не итд. Сви остали ћуте и климају главом.
И онда креће љубавни дио сједнице одн. гласање.
– Прва тачка: Дневни ред 18 за, 0 уздржано, 0 против.
– Друга тачка: Усвајање записника са претходне сједнице – 16 за, 0 уздржано, 0 против.
– Трећа тачка – Нацрт буџета. Укратко, водила се ова дискусија: одборник Брано Ђурић поставља питање због висине примања корисника буџета, Боро Милановић у вези издатака за ДОО „Малина“ с обзиром да се већ трећу годину дају сада већ стотине хиљада марака за то предузеће, а оно никако да крене да послује како треба. Славиша Мркаја пита откуд да се даје 100.000 КМ за повратнике.
Начелник Млађеновић одговара како примања буџетских корисника нису повећана, него је примљен 61 нови приправник, што се све рачуна као трошак за лична примања. ДОО „Малина“ се неће бавити само расадом малине, него ће управљати и системом за наводњавање, те правити пластенике за узгој и других култура и отуда увећања. Стотину хиљада марака за повратнике је трошак општине за алтернативни смјештај, учешће у изградњи стамбених јединица итд. Нико више нема питања. Сви задовољни одговорима. Климају главом.
Нацрт буџета усвојен са 18 за, 0 суздржаних, 0 против.
-Четврта тачка: Измјена регуационог плана око старе Дуванске, данашњег Тропика, усвојено са 15 за, 0 уздржаних, 0 против.
Још неколико ситних тачки које су усвојене са 15 или 14 гласова одборника и онда долази тачка о грађанској иницијативи „Упола мање за дупло боље“. Одједном постоји потреба за петоминутном паузом. Након петнаест минута наставља се сједница, Брано Ђурић се јавља за ријеч и подржава иницијативу, напомињући да би требало покренути иницијативу за смањење плата општинских функционера које су изузетно високе, а онда ријеч добија Потпредсједник Скупштине Видоје Зарић. Он износи да је колегијум СО на јучерашњој сједници усвојио закључак и то да су примања одборника у складу са Законом, да су одборницима већ смањена примања, јер да није новог Закона о локалној самоуправи, одборници би имали 600, а не 400 КМ и да ће се распитати како је у другим општинама. Послије тога је услиједила још једна петоминутна пауза.
Након ње, приступило се гласању. За иницијативу је гласало четворо одборника и то: Миладин Радовић, који је једини од одборника и потписао иницијативу, Бранислав Тришић, Радислав Јовановић и Брано Ђурић. Хиба Рамић је била суздржана. Остали одборници нити су били против, нити суздржани. Једноставно нису гласали. А онда је њих 14 гласало за усвајање закључка Видоја Зарића. Неки су већ у паузама изашли из сале и нису ни присуствовали гласању.
Остатак сједнице је протекао као и у сваком љубавном чину: брзо и само да се што прије заврши. Директори образовно-васпитних установа су дошли на сједницу јер су на дневном реду биле информације о стању у њиховим установама. Међутим, никоме више није било до продужавања љубавног чина, па су све сљедеће тачке усвојене за мање од пет минута, без икакве расправе, излагања или објашњења.
И опет: као у сваком љубавном чину, то смо виђали и у филмовима, прво што се уради послије добро обављеног посла…погађате: запали се цигара! Пушачи су изашли, запалили по цигару, директори охлађени отишли кућама, а ми са Деспотовине, ево, како је и ред, излажемо се свакаквим будалаштинама како бисмо поднијели народу извјештај о стварима од јавног значаја. Ми за ово нисмо плаћени али ће наши одборници за ову сједницу наплатити 450 марака овог мјесеца, и тако сваког наредног. 450 марака за једномјесечно засједање од пар сати и гласање у корист интереса појединаца вјешто упакованог у интерес заједнице. До тада, наша дјеца ће се лијечити добровољним прилозима, наша дјеца неће имати у овом граду спортске терене, наша дјеца ће и даље путовати до школе о свом трошку… јер, висина одборничког додатка је у законским оквирима. Да ли је у моралним? Добро, нећемо о томе.
И да закључимо: оног познаника који мора да се посвађа са женом да би му био испуњен љубавни живот никада нисмо сматрали нормалним човјеком.