Опште

О порталу

Драги читаоци,

Управо сте дошли, случајним или намјерним кликом, са препоруком или без ње, са занимањем или из тренутне радозналости, на интернет-портал „Деспотовина“.

Деспотовина није само интернет-портал, који за своје поље интересовања поставља регион Сребренице и Братунца.

„Деспотовина“-то је простор у нашим главама. „Деспотовина“-то није никакав имагинаран, него сасвим реалан простор, који је изражен једном ријечју, једним симболом нашег постојања.

А гдје ми то живимо и гдје се то налазе наше главе? У културном, духовном и цивилизацијском простору који спаја српске земље са ове и оне стране Дрине. „Деспотовина“ је искорак и сажимање тог једног и другог простора. Деспотовина је наш вапај и тежња ка том сажимању.

Наш боравак на западној страни, на граници, на првој линији, на оштрици, на ивици, не видимо као недостатак и усуд. Овдје смо да бисмо оштрили зубе и поглед, да би нам се повећала пажња и удвостручиле снаге. Ми се не питамо дјечијом храном, него тврдим хљебом. Ово није простор за оне који желе да остану ушушкани цио живот и који мисле да ће од тога профитирати. Ми живимо из убјеђења. Ми живимо овдје из убјеђења. Ми живимо овдје зато што хоћемо и зато што волимо ову земљу. Ми волимо овај народ зато што је свака породица жртвовала неког свог за њу.

У нашој „Деспотовини“ ми се бавимо собом, својим животом, својим свијетом, а другима препуштамо да се баве собом. Не џангризамо о другима као извору свег зла у нашим животима. Друге чак и не помињемо, али и не прећуткујемо.

Не само из љубави према истини, него из покушаја да створимо простор у нашим главама у којима ћемо моћи да живимо, правимо себи координате кретања и референтне тачке. Те тачке ће бити вијести које ћемо објављивати. Оне ће бити углавном локалног карактера, а даље ћемо се ширити само ако се то директно тиче овог нашег подручја. Гледаћемо да афирмишемо локалне ствараоце, али ћемо се трудити да то што је неко домаћи не буде никаква предност.

У „Деспотовини“ не владају ни идеали хипи-генерације, ни идеали Новог свјетског поретка. То није уточиште ни за шовинизам било које врсте. Умјесто толеранције, ми пропагирамо човјекољубље, умјесто бљутавог мажења по ушима-критику, умјесто политичке коректности-оштрину језика. Ми не желимо да улазимо ни у чији живот и не дирамо ничију слободу. Ми желимо да имамо пуно разумијевање за све, али не и за лицемјерје и зло.

Свако онај ко мисли да има нешто да каже и покаже, нека нам се јави. Свако онај ко има примједбу на садржај, нека нам објасни о чему се ради. Потрудићемо се да сваки деманти објавимо и сваку грешку исправимо уз извињење.

Не позивамо никога само на дружење, него и на испуњавање потреба. Уколико вам треба помоћ-тражите. Сваки који куца отвориће му се и који тражи наћи ће. Надам се да ћете код нас наћи свако добро.
У то име: живјели и добродошли!