Братунац и Сребреница Друштво Друштво

ОТКРИВЕНА СРЕДЊОВЈЕКОВНА ЦРКВА КОД СРЕБРЕНИЦЕ

Док се цијели свијет у агонији и полупаралисаном стању бори против злогласног корона вируса, Србадија из сребреничких села Чумавића, Сјемова, Ровића, заједно са својим пријатељима, у свјетлости спасоносног Васкрсења Христовог, почиње борбу против једног другог, такође опасног вируса. Тај вирус дјелује попут короне, најприје тихо и непримјетно, а потом агресивно и разарајуће. И док корона не гледа ни на вјеру ни на нацију, овај вирус највише воли да напада српски национални корпус и у њему дуго паразитира. Ту се некако осјећа као код куће. Најпослије, кад зарази његов добар дио, утиче на то да групације ћелија почну аутодеструктивно дјеловање против сопственог организма. Потом се изолују и стварају вјештачке, хибридне организме, који лутају не налазећи сопствени идентитет. Одвојени од свога бића, и у немогућности да одреде сопствене детерминанте, они имају само једну константу: негацију свога првобитног организма и дјеловање против њега. Тај вирус зове се заборав.

Благословом управе сребреничке парохије и трудом њених честитих парохијана, данас су откривени остаци темеља древне православне цркве на локалитету Луке у Чумавићима. Источно од средњовијековне некрополе, откривена је олтарска апсида, сјеверна и јужна пјевничка апсида, и главни улаз. Радови на археолошком ископавању и истраживању, уз стручни надзор, ће бити настављени у току љета, када ћемо имати више података о времену настанка, начину градње и осталим појединостима у вези овог археолошког налазишта.

Само можемо да будемо поносни на наше претке, који су у доба касне антике и средњег вијека, многим православним богомољама засијали и освјештали наше благословено Подриње, кичму српских земаља.
Надамо се да ће и они бити поносни на нас.