Друштво Опште

НЕЂИН ГЛАСАЧ

Начелник Братунца је вјероватно најуцјењенији човјек надалеко. Али, тако то бива кад власт ухвати под своје. Ти ухватиш власт и не пушташ, а јајаре ухвате тебе и не пуштају. Свако свакога држи за међуножје и не да макнути. Умјесто да владаш, ти у ствари робујеш.

А јајаре су најсигурнији људи у парламентарној демократији. Док се већина гади свега, они се не гаде ничега. Док су остали несигурни и начелник не зна у шта улаже, овдје је улог сигуран. Јајаре никад неће изневјерити. Једини проблем је што им је цијена све већа и већа. Прије је било довољно да му даш за лијекове, а сад тражи возача да га вози до болнице и сачека да се прегледа, па да га врати. Прије је било довољно да само једно запослиш, а сад више није довољно ни да му ширу фамилију удомиш. Прије је посао одрађивала једна донација за кућу. Сада мора проћи сваку. Прије су биле довољне само саднице малина, а сада мора и систем и пластенике и наводњавање и шахте и прикључци и шта све не.

Наш Начелник је направио систем у коме је само потребно да дођеш у прилику да га ухватиш гдје га боли. И ти си завршио посао. Твоје је само да га квалитетно уцјењујеш. А он свакоме даје, само да не дираш онај његов забран.

Тај одвратни систем куповине и продаје људи, највише ме подсјећа на проституцију.

Проститутка се слободном вољом продаје, али она мрзи оног свог клијента, а и он њу. Ипак, обоје глуме љубав и раде најинтимније ствари као да су највећи љубавници. Ко је ту крив, да ли она или он, то више није важно. Важно је то да ни једно и друго више не могу другачије. Све им је у томе одвратно, али тај посао не остављају. Ето, тако тече братуначка политичка сцена већ двадесет година.

Остаје нада да ће нормалан човјек, коме је још остало части и достојанства, да покаже одвртност према томе свему и да ради себе и своје дјеце промијени, онолико колико је то до њега, овај грозни систем који је затровао сваку пору живота у Братунцу. Да каже себи: „Колико год да је то уносно, ја не желим то да радим. Не желим да се курвам. Не желим да се продајем.“ А надамо се да ће и они који се политички питају у овом граду и имају још савјести и разума да једном кажу да је доста. Заиста је доста. Ово је давно превршило сваку мјеру.

Ако се деси да се коначно смијени овај накарадни систем, вјероватно ће тада спасти камен са срца и нашем начелнику, када се отараси хијена које пију крв њему, а преко њега и свима нама.