Друштво Култура и умјетност

НА ГРАНИЦИ ПРОВОКАЦИЈЕ

Синоћ је у препуној сали Народне библиотеке у Сребреници одржана промоција књиге Душана Павловића „Битка за Сребреницу – Рат за цивилизацију“ у организацији више установа које се баве ратним догађајима око Сребренице. Очигледно да је ово био догађај повећаног ризика и са планираном провокацијом с обзиром да је најављен долазак локалних Бошњака, па је на скупу било и сразмјерно већи број припадника полиције.

Душан Павловић се показао као врстан познавалац материје приказујући догађаје који су се десиле прије, током и након акције ослобађања Сребренице. Овај кратак извјештај није довољан да се сажме сат и по излагања аутора, али се треба нагласити да је аутор показао висок ниво научне и људске зрелости причајући аргументовано о догађајима који су за понос српском народу као што је чиста као суза војничка операција ослобађања територије Сребренице и Жепе и, са друге стране, о ратним злочинима који су пратили ту операцију, а који не иду на част никоме, али је суспектно то да су они ишли на корист само једној страни, а то је НАТО, који је имао оправдање за даље операције против Срба.

У дискусији након Павловићевог излагања, јављали су се и присутни Бошњаци, који нису побијали ниједан навод аутора, али су имали замјерке што није уврстио још много других догађаја и злочина српске стране, показујући тиме да апсолутно не разумију научну методологију, а ни начин на који се пишу овакве студије. На узвратно питање присутних, како то да су Срби осуђени на преко хиљаду година казне за почињене злочине, а да са муслиманске стране нико и како то да нико не чује истину са српске стране, одговорено је небулозом да Срби нису хтјели да се зна о њиховим страдањима.

Очигледно је да у бошњачком народу, нажалост, не видимо никакву спремност да се чује било шта друго осим устаљеног наратива о Србима као злочинцима. Ако нису у могућности да спријече медијском хајком и невиђеним притисцима догађај као што су то учинили са промоцијом књиге Љиље Булатовић, онда макар хоће да изврше притисак и да релативизују тумачење догађаја са српске стране.

И на самом крају морамо истаћи да су Срби изнова показали завидан ниво људског достојанства, пуштајући Бошњаке да говоре, постављају питања, нуде своју верзију догађаја, а да при томе им нико није упутио ни ружну ријеч, а камоли изазвао инцидент, иако је промоцији присуствовало много Срба који су претрпјели на својој и кожи својих најмилијих најстрашније злочине муслиманске стране.

Портал Деспотовина ће се потрудити да у наредном периоду добије један тираж ове изузетне студије и да га дистрибуирамо путем нашег Портала с обзиром да ову књигу треба да прочита свако кога имало интересују догађаји око Сребренице.