Друштво Култура Свијет

МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАЊЕ ЗА МАЈУ НОВАКОВИЋ

Филм Братунчанке Маје Новаковић награђен је на управо завршеном, онлајн одржаном 15. Фестивалу филмова југоисточне Европе (SEE Film Festival) у Лос Анђелесу.

Како преноси портал „Сибиз”, документарац Маје Новаковић „А сад се спушта вече” проглашен је најбољим у категорији кратког документарног филма.

Њен филм приказује живот две баке, Обреније и Винке Радић, које живе изоловано у брдима источне Босне. Природа је ентитет са којим баке „причају”, ослушкују га и поштују.

Филм истиче нематеријалну културну баштину кроз приказ бајалица и ритуала против временских непогода, града и олује, наводи се у опису остварења. Приказује се једноставност и чистота њиховог живота као и мукотрпан рад. У свакодневним пословима које обављају разоткрива се и оживљава узвишеност и тегоба тих активности. Радња филма је свакодневица или жанр-сцене живота на селу, које приказују брижност и блискост бака, како у њиховим узајамним односима, тако и у односу према природи, наведено је у саопштењу Филмског центра Србије, преноси Танјуг.

Деспотовина је раније писала о Маји и успјесима које је својим документарним филмом постигла.
Детаљније о томе можете прочитати на овом линку:
http://www.despotovina.info/medjunarodno-i-srpsko-priznanj…/

Дио филма можете погледати на линку:
https://m.youtube.com/watch?v=2uYUhrJvbpQ

Мајо, честитамо још једном!