Друштво Култура и умјетност

МЕЂУНАРОДНО И СРПСКО ПРИЗНАЊЕ ЗА НАШУ БРАТУНЧАНКУ!

На скоро завршеном београдском Фестивалу ауторског филма (ФАФ), наша суграђанка, Братунчанка Маја Новаковић, освојила је специјално признање жирија за своје филмско остварење „А, сад се спушта вече“.

Поред награде у Београду, Мајин документарни филм овјековјечен је и наградом публике на 34. Међународном филмском фестивалу Белфору, Француска (Entrevues Belfort – Festival International du Film)

Филм приказује изоловани живот двије бабе, Винке и Обреније Радић, у брдовитој природи у близини мјеста рођења и одрастања ауторке филма.
Филмом се истиче нематеријална културна баштина бајалица и ритуала против временских непогода, града и олује, једноставност и чистота живота и мукотрпан рад ове двије жене.
Радња филма је поетично описана свакодневница живота на селу, у природи и са природом.

Овај филм је прије српске премијере 28. новембра, у београдском Дому омладине, доживио свјетску премијеру и то на 50. Visions du Réel фестивалу у Ниону (Швајцарска), а затим се приказивао редом и на фестивалима Hot Docs, Сарајево филм фестивалу, Short film festival in Drama, Reykjavik IFF, East Silver Market (номинација за награду Silver Eye), DokuBaku IDFF, Entrevues Belfort FIF, Camerimage, Bogoshorts и другим.

Дио филма можете погледати на линку:
https://m.youtube.com/watch?v=2uYUhrJvbpQ

Мајо, честитамо!