Друштво

Малинари упознали министра са проблемима и својим захтјевима

Фото: СРНА

Представници Удружења малинара „Виламет“, које окупља произвођаче из Братунца, Милића и Сребренице, састали су се данас са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стевом Мирјанићем. На једночасовном статанку, којем су поред министра и његових помоћника присуствовали и представници Агенције за аграрна плаћања, малинари су министру изнијели све проблеме које произвођачи овог воћа имају, а који су везани за ниску откупну цијену коју су понудили хладњачари.

„Ми смо министра упознали са незадовољством пољопривредних произвођача и са свим проблемима које имамо. Са министром смо разговарали о начинима на које би се ова ситуација могла поправити и могућностима да се цијена повећа. Ми смо изнијели став нашег удружења да откупна цијена мора бити на нивоу оне у Србији, односно најмање 2.5 марке за килограм малине и 1 марка за килограм купине“, рекао је за наш портал Љубиша Алемпић, предсједник Удружења малинара „Виламет“.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде су најавили да ће размотрити могућност додатног премирања производње малине и спровести још низ мјера како би се утврдило тачно чињенично стање када је откуп и цијена малине у питању.

„Представници министарства ће заједно са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије утврдити тачно како се дошло до те цијене од 160 динара у Србији. Такође, договорено је да помоћник министра у току наредне седмице дође у Братунац и обави разговор са начелником општине Братунац и других општина у којима дјелује наше удружење. Након тога ће се састати и са представницима хладњачара и разговарати о могућностима да се тренутна цијена повећа“ рекао је Алемпић и додао да ће представник министарства након тих састанака разговарати поново и са малинарима.

На састанку је још истакнуто да ће ово министартво у будућности још више подржати пољопривредну производњу на овим просторима, а предложени су и неки конкретни пројекти.

„Из министарства су нам поручили да су спремни да нас подрже и дали зелено свјетло да, уколико желимо, кренемо у пројекат подизања хладњаче за потребе пољопривредних произвођача наше регије. Сада је све на нама, пољопривредним произвођачима. О овом предлогу ћемо разговарати на Скупштини Удружења малинара „Виламет“, разговарати са свим произвођачима наше регије и сви заједно одлучити да ли идемо у том правцу“, закључио је Алемпић.

Из овог удружења су још поручили да настављају борбу за права малинара и да ће, уколико не дође до испуњења њихових захтјева, сигурно доћи до бојкота појединих хладњача од стране произвођача јагодичастог воћа.

Сатанку са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске Стевом Мирјанићем, испред Удружења малинара „Виламет“, су присуствовали Љубиша Алемпић као предсједник овог удружења, Иван Стојановић као предсједник Управног одбора, предсједник Скупштине удружења Драган Ђокановић и Никола Симић, члан Управног одбора.