Друштво Историја

КРСТ НАД КОСТИМА СРПСКИХ МУЧЕНИКА

Данас је у Сребреници исправљена историјска и људска неправда. Вриједне српске патриоте на челу са о. Александром, парохом сребреничким, поставиле су крст на спомен обиљежје пострадалим српским мученицима из Другог свјетског рата.

Кости ових мученика, цивила, углавном жена и дјеце са Залазја, Витловаца и Брежани, побијених од стране усташких хорди предвођеним локалним муслиманским усташама, добиле су достојанствено обиљежје, јер су они побијени као православни хришћани и као Срби, а не као комунисти и партизани које су побили Нијемци, како је то било приказано на споменику, а све зарад стварања лажне слике о братству и јединству.

Подсјећамо да је прије пар година на овом мјесту постављена надгробна плоча на којој је наведено да је 29. бојна натпоручника НДХ Јосипа Курелца у свом надирању ка Дрини починила геноцид над српским народом Сребренице убивши 2.262 српска цивила, међу којима 430 дјеце.

Према званичним подацима, у Сребреници и на Залазју усташе су прије 76 година на други и трећи дан Тројичиндана убиле 228 Срба, од којих 80 дјеце, а према незваничним подацима, за та два дана у Сребреници и околним селима убијено је више од 250 српских цивила.

Лешеви убијених су накнадно сакупљени и били су бачени и дјелимично затрпани у јаму на локацији у близини некадашње полицијске станице одакле је приликом изградње колектора дио посмртних остатака 1971. године пренесен у ову костурницу, а дио из других јама никада није пренесен и достојно сахрањен.

Надамо се да ће ово обиљежје, уздигнуто изнад сребреничког центра града, постати трајно подсјећање и опомена како локалном становништву свих вјера, тако и онима који долазе у Сребреницу.