Братунац и Сребреница Друштво Политика

КОМЕ СМЕТА ЦРКВА У КОЊЕВИЋ ПОЉУ?

Протекле седмице у центру медијског интересовања нашло се рушење цркве у Коњевић Пољу. Имали смо прилику да прочитамо наслове попут “Фата побиједила православну цркву”, “Нана Фата дочекала правду”, “Почиње рушење цркве у Коњевић Пољу”, “Побједа Фате Орловић након двије деценије” и слично.

Вијест о “премјештању” православне цркве пренијели су бројни медији, али нико не говори о позадини рушења цркве, политичком спиновању и покушајима да се изманипулише јавно мњење.

-Иницијатива локалне власти-

Наиме, Европски суд за људска права 1. октобра 2019. године донио је коначну пресуду којом се налаже уклањање цркве из дворишта Фате Орловић у Коњевић Пољу.

Босна и Херцеговина, као тужена држава, како је наведено у саопштењу Суда након пресуде, требала је да ријеши овај случај, међутим, иницијативу преузимају представници локалне власти.

Пресуде Европског суда за људска права у БиХ често су игнорисане, а најбољи примјер је пресуда у случају „Сејдић-Финци“, која овђе никада није проведена. Без обзира на то, представници локалне власти реаговали су одмах.

Познато је да представници локалне управе имају добру сарадњи са потпредсједником Републике Српске и функционером СДА Рамизом Салкићем. Салкић је рођен у Хранчи, на половини пута између Братунца и Коњевић Поља.

Коњевић Поље важи за мирно мјесто. Једини “проблем” у Коњевић Поља представљала је православна црква. Представници локалне власти одлучили су да у изборној години ријеше све проблеме, те покрену иницијативу о рушењу православне цркве, како би учинили уступак Рамизу Салкићу.

Из православне цркве, 27. фебруара изношене су ствари, уз полицијско осигурање. Ријеч је о пражњењу овог објекта како би се могло извршити његово рушење. Овом догађају присуствовао је замјеник начелника из реда бошњачког народа.

-Политичко спиновање и манипулација-

“Црква у Коњевић Пољу код Братунца биће измјештена у центар Братунца”- рекао је у изјави за медије Петко Ранкић, начелник ођељења за просторно уређење општине Братунац.

“Скупштина општине Братунац, донијела је одлулу да се у центру Братунца, на старом паркиралишту предузећа “Вихор”, гради спомен обољежје и црква из Коњевић Поља биће премјештена на ту локацију”- изјавио је Ранкић.

Црква у Коњевић Пољу неће бити измјештена, него срушена. Ако говоримо о локацији, изградња нове цркве планирана је у предграђу, а не у центру града, како је Петковић навео у изјави за медије. Када говоримо о новој локацији, ради се о запуштеном, мочварном земљишту изнад којег се налази депонија смећа.

Примарни циј представника локалне управе, био је уклањање цркве из Коњевић Поља, без могућности да се изгради нова црква у истом мјесту, само на другом, легалном плацу.

Такође, спор око локације на којој је изграђена православна црква постоји већ двије деценије, а нико из локалне власти, посебно вјечити начелник, није ни прстом мрднуо како би се тај проблем ријешио.

Могло би се још закључити да и закуп земљишта на тој локацији, иза себе крије још неку причу, јер то земљиште нема неку значајну вриједност, а већ се наговештава да ће бити плаћено буџетским новцем по цијени као да је закупљено у центру града.

-Додик не подржава рушење цркве-

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у изјави за медије, навео је да не треба измјештати православну цркву у Коњевић Пољу из дворишта Фате Орловић, како је то наложено у пресуди Суда за људска права из Стразбура.

Изјавио је још, да као човјек мисли да то питање треба бити ријешено, али да као функционер сматра да то не треба учинити док се сва питања не ријеше у међусобним односима, макар се радило и о Суду за људска права.

Без обзира на Додиков апел и подршку српском народу, представници локалне управе доносе другачије одлуке. Из цркве у Коњевић Пољу већ су изнијете ствари.

Иако су Додикове поруке усмјерене ка борби за очување светиња, представници локалне власти имају друге договоре. Ради се о договору са Рамизом Салкићем, како пословном, тако и политичком. Ипак је ово изборна година. Предизборна сарадња локалних власти и Салкића утицала је на штету српског народа и православне цркве.

Новонастала ситуација могла би се најлакше описали кроз ријечи политичког филозофа Макијавелија-“циљ оправдава средство”. Најбитније је остварити зацртани циљ. Управо он оправдава начин и средства путем којих се остварује. У борби за власт може се употребљавати било које средство или начин, без обзира хоће ли бити неморално или некоректно. Брз обзира хоћеш ли продати свој народ због личних интереса.

-Историја цркве-

За крај, подсјетимо се укратко историје Храма Усјековања главе Светог Јована Крститеља у Коњевић Пољу. Градња храма почела је 1995. године доласком у ово мјесто српског народа протјераног са подручја Оловске парохије послије потписивања Дејтонског споразума (1995). Већ 12. маја 1996. године епископ зворничко-тузлански г. Василије освештао је темеље новога храма. Након изградње храма и унутрашњег уређења храм је освештао 1998. године исти епископ. Кум храма био је Миленко Честић, а кум звона Звонко Бајагић. Иконостас у дуборезу од храстовине израдио је дуборезац Раде Пантић из Милића. Иконе на иконостасу живописао је Александар Васиљевић из Добоја.

преузето: Флеш вијести Братунац