Друштво Друштво Република Српска

КО СУ СТВАРАОЦИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ?

Момчилу Крајишнику и дружини скоро 15 милиона марака – Повлаштени у рату и миру, а народ и борци гладни!

Како посматрати јучерашњи споразум који су потписали лидери парламентарних странака са првим предсједником НСРС Момчилом Крајишником о исплати валоризоване ратне накнаде посланицима првог сазива НСРС, члановима владе и три члана Предсједништва него још један удар на праве ствараоце Републике Српске, народ и борце.

Неко је већ израчунао да за то треба обезбиједити нешто мање од 15 милиона марака. Испаде да су РС створили само Крајишник и дружина посланика, без пратеће администрације, војске, полиције, новинара, начелника општина… кратко речено – народа.

И док се валоризована накнада обезбјеђује за само онај дио друштва, који је и тада био повлаштен баш као и данас, нико не пита зашто још увијек нису збринут борци и њихове породице. Нико не брине што још увијек дјеце погинулих бораца има на бироу за запошљавање…

Нека је на срамоту свих оних који јуче ставише потпис да буду исплаћени они који су у ратном периоду били повлаштени јер су били гласачка машина за одлуке које су као и ове данас прављене у ужем кругу.

Тако је матрица „дај само мени“ остала иста, иако се промијенила страначка структура… умјесто тадашњег СДС-а сада имамо СНСД…

Изјава, коју потписаше на Палама, како рече Крајишник, биће послана Влади Републике Српске која треба да то реализује.

Крајишник се захвалио што су страначки лидери разумјели тешку ситуацију да се плати оно што ствараоци Републике Српске нису наплатили у току рата.

Можда да неко и повјерује како се тадашњи посланици и министри нису наплатили, али је таквих мало. Неоспорне су чињенице да су многи од њих и своје породице склонили у Београд гдје су били на сигурном и материјално обезбијеђени, а највећи број њих и дан данас уживају плодове тог рада.

Мјесечни борачки додатак износи 70 КМ, а годишњи око 140 КМ. Толико су вриједили животи обичног војника који је на својим леђима изнио рат и створио Републику Српску.

Срамотно је рећи да су Републику Српску створили само они који се налазе у Асоцијацији Момчила Крајишника, који сами себе прозваше ствараоци Републике Српске.

Преузето: Катера