Ауторски текстови Друштво Лесендић пише

ИМА КО ХОЋЕ

Имам једног пријатеља који се не воли сређивати. Каже, кад види разне манипулаторе како само знају да се обуку, а да ништа друго немају, њега спопадне мука и не жели да се лијепо облачи да не би личио на њих. Међутим, грдно гријеши. Људи воле да виде лијепо обученог човјека, то оставља утисак, отвара врата, а то ко ће да отвори, то је већ друга ствар. Знам само да ће мој поштени другар имати много више посла него овај манипулатор и да својим протестом ништа неће промијенити. Напротив, само ће себи отежати ствар, а овом поквареном олакшати.

Знам једног човјека што лијепо пише, али се не труди да то објављује. Каже, данас, кад свако шкраба и објављује, он не жели да буде поистовјећен са таквим. И ништа тиме није промијенио. Неписмена пискарала долазе до људи са својим дилетантским писањем, а онај ко има нешто лијепо да каже, за тога не зна нико.

Цркве нам пуне неки чудни људи. Манастири су пуни сумњивих типова. Они привлаче гомилу психички болесног свијета који им се придружује, јер ако болестан нађе још једног таквог, онда су они постали један другом нормални. Од таквих се сваком нормалном огади и црква и вјера.

Поштени људи гледају са стране на власт. Њима се не улази у исту воду са онима који су премазани са хиљаду боја. Чувају се, плаше се. А ови други то једва дочекају. Код њих су паре, они кроје капу, они одређују шта може, а шта не може. И шта су ти поштени тиме постигли? Ништа. Само су дали простора онима који су незајажљиви да униште животе и себи и њима.

Данас је општи тренд да је све само форма, а да нема никаквог садржаја. Споља гладац, а изнутра јадац. Данас видимо лијепо обучену господу са сељачким манирима, лијепо обучене преварате који се претварају да су бизнисмени, лажове и слаткорјечива пискарала за писце, гуру-монахе, лопуже и сеоске хохштаплере као власт. Можемо слободно њима додати оне са лажним дипломама који се дочепаше школа, па ће нам уништити генерације дјеце.

И све се то дешава само зато што „паметан попушта“. Ето, ви паметни, што сте попустили, па скинули хлаче, сад скините и гаће. Они којима сте дали простора да се шире, немојте мислити да ће само на томе стати. Тек ће се видјети зло које су паметни направили давајући простора својим заблудама, својим попуштањем, својим склањањем.

Зато, сви ви који сте паметни, а до сад сте били будале, немојте се стидјети да се покренете. Обуците се лијепо и носите то одијело господски. Нека сви виде како је лијепо кад је неко господин и споља и изнутра. Пишите, ви који знате да пишете, па кад неко прочита ваше мисли и нечије небулозе, све ће му бити јасно. Идите у цркву и покажите чисту вјеру. Обрадујте и себе и друге! Уђите у политику и покажите да може и поштен да влада.

Биће тешко, олоши су све бусије заузели. Али садржај мора једног дана побиједити празну форму.

Почните одмах, јер је већ касно!