Друштво Остало Православље

И ОПЕТ ВЕЛИМ: РАДУЈТЕ СЕ!

Није лако ових дана бити православни Хришћанин. Тешко нам је, али нам Бог није за то крив. Криви смо сами што смо се уздали у себе, у народ, у власт, у државу, у вође, у позиције и опозиције. Све нам је пало у воду, свако поуздање. Сви су нам забили нож у срце, сви нас издали. И што је веће поуздање било, то је била и већа издаја. Сјетите се сви за кога бисте до прије мјесец дана руку дали!
Али, како је све од Бога, тако и ова немила ситуација да нам наша власт и држава забрањује достојанствену прославу Васкрса, колико год изазивала чуђење и згражавање, има у себи скривену утјеху и радост.
На ту радост нас је подстакнуо Апостол претходне недјеље ријечима: „Браћо, радујте се свагда у Господу, и опет велим: радујте се!“ (Флп. 4,4), знајући да сво лудило свијета има да се стушти у Страсну седмицу. А чему да се радујемо када су нас издали они који би требали бити најбољи од нас? Чему, кад гдје год се окренемо видимо предају и тријумф зла? Чему, када видимо да издајемо и свете претке и насљеднике? Чему, кад видимо да смо преко потеза наших власти као народ покопали сву наду да смо народ Божји? Чему?
И тако, кад постављајући себи таква питања дођеш до понора очајања покопавши сву земаљску наду, дође ти утјеха и радост у срце. Утјеха која ти говори: „Не бој се!“, „Ја сам с вама до краја вијека!“, „Ја сам побиједио и свијет, и ђавола, и смрт!“. Одједном се сјетиш и владике Николаја, нашег српског Златоуста, гдје у једној бесједи, посвећеној онима који страдају без наде, каже да је једна од највећих лудости под сунцем вјеровати у Бога, а не вјеровати у побједу добра. Зар ћемо, брате, бити такви лудаци? Не, сигурно нећемо!
Радујмо се, јер ће свакако побједа бити Божија! Сваки дан, сваким својим потезом, свако од нас поставља себе на мјесто гдје ће бити када се буде славила та побједа. Немојмо се ни гордити због добрих нити патити због снаге наших лоших одлука. Нити ће оне добре осигурати побједу, нити ће је зле спријечити. Једино нама неће бити свеједно јесмо ли били на Његовој страни или нисмо. На једном другом мјесту свети владика каже и да сунце само због те једне ствари излази: да бисмо се ми опредјелили јесмо ли за Христа или против Христа.
У томе чекамо и овај Васкрс, који ће као побједа доћи хтјели ми то или не. Нека се свако од нас запита шта је учинио и шта ће учинити да овај Васкрс буде Васкрсом. Свако по својој мјери, свако по својој снази и моћи, свако по својој служби. Као и сваки до сада, тако ће и ово бити један радостан и страшан Васкрс. Дочекајмо га како доликује: са радошћу тријумфа добра над злом!