Друштво Култура и умјетност

ДЕСПОТОВИНА ВАС ПОЗИВА НА ПРОМОЦИЈУ КЊИГЕ „СРПСКА ПРИЧА“

Немања Девић, стручњак са Института за савремену историју из Београда, и један од најпопуларнијих историчара нове генерације, овако најављује промоцију своје књиге у Братунцу и Сребреници:

„Српска прича“ к’о и српска коњица, пре 100 и кусур година, јуриша ли јуриша. И прелази реке. У петак, 5. априла, поново смо у РС и у једном дану, у организацији СПЦ и удружења Деспотовина, представићемо књигу у Братунцу и, веровали или не – у нашој мученичкој Сребреници.

Биће ово прилика да одавно у Христу уснули ратници из Шумадије прошетају старим, крстоносним стазама “Босанске голготе“. Оживећемо сећање на њих – и на све личности са ове антологијске фотографије. На њој видимо, децембра 1944, како војници и старешине шумадијске Ударне бригаде на рукама носе своје погинуле команданте, потпоручнике Дугића и Павловића, од Калиновика до Фоче, где ће их и сахранити крај цркве.

Клеветани, забрањени и умало заборављени – они ће бити поново са нама и уз нас.

Ја толико, браћо и сестре, радим како најбоље умем оно што најбоље умем. И вазда у српској причи. Нек` је нама добро, а никоме зло.“

*****************

Подсјећамо, промоција књиге „Српска прича“ биће одржана 05. априла (петак) 2019. год. у Сребреници и Братунцу.

Сребреница,16:30 часова – Народна библиотека
Братунац, 19:00 часова – Дом културе

Видимо се…