Друштво

Дан сјећања на страдање Срба у Подрињу

Парастосом и полагањем вијенаца и цвијећа код спомен-обиљежја на Градском гробљу у Братунцу, обиљежен је Дан страдања Срба у Подрињу. Данашњем обиљежавању присуствовао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланик предсједника Републике Србије и министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјлана питања у Влади Србије Зоран Ђорђевић, министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске Неђо Трнинић, представници Амбасаде Руске Федерације у БиХ, представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и представници општина регије Бирач.

Након парастоса и полагања вијенаца програм обиљежавања страдања Срба у Подрињу настављен је на Тргу Милоша Обилића у Братунцу гдје су се присутним члановима породица и осталим грађанима обратили званичници.

Начелник општине Братунац рекао је да се сви у Републици Српској треба да укључе у соказивање истине о страдању Срба у средњем Подрињу.

„Треба питати представнике међународних организација и судова да ли је злочин када погине дјете од 12 година или дјевојка од 18 од гранате из Сребренице? Да ли је злочин када су у Скеланима и другим селима гинуле цијеле српске породице у најгорим мукама?“, питао је Млађеновић.

У свом обраћању присутнима, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је поручио да је циљ обиљежавања указивање свијету на стравићне злочине над Србима.

„Да ли ће српски народ икада добити извињење за сваку невину жртву у Сребреници, Братунцу, Јасеновцу… Са овог мјеста могу да поручим да Србија више никада неће дозволити да се српском народу на овим просторима догоде овакви злочини и увјек ће чврсто стајати уз Републику Српску“, поручио је Ђорђевић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је да је бол за изгубљеном браћом, синовима, очевима огроман код свих који су изгубили неког свог. Он је нагласио да је постојао јасана план Алије Изетбеговића да се побију Срби уз Дрину и границу са Србијом или да се присиле да оду са ових простора.

„Ми морамо да наставимо да се овдје окупљамо, да обиљежавамо страдање Срба и да истину преносимо даљим генерацијама. Поштујемо страдање свих али боли чињеница да црна марама српске мајке мање значи од бијеле мараме бошњачке мајке. Боли чињеница да данас овдје нема никога од представника међународне заједнице“, закључио је Додик.

Након обраћања званичника, приказан је филм „Злочин без казне-Страдање Срба у Средњем Подрињу“ ауторке Слађане Зарић, а који је снимљен у продукцији Радио-телевизије Србије.

Данашње обиљежавање је посвећено свим српским жртвама средњег Подриња, а организовано је поводом 25 година од страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца. Тада је убијено 69, а заробљена су 22 војника и цивила од којих нико није преживио.

Од 22 нестала српска цивила и војника посмртни остаци њих 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака и након годину су идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

Тог трагичног Петровдана 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

На тај начин је настављена реализација њиховог плана етничког чишћења започетог у априлу те године. Крајњи циљ тог плана је било уништавање свега што је српско, како би се потпуно затрли трагови постојања Срба на овим просторима.

За злочине над Србима средњег Подриња још нико није одговарао иако је прошло четврт вијека. Данашњем обиљежавању, осим представника Амбасаде Руске Федерације у БиХ, није присуствова нико од представника Међународне заједнице, амбасада других земаља у БиХ или међународних организација што јасно показује какав је њихов однос према српским жртвама.