Вијести Друштво

ДАН ОПШТИНЕ СРЕБРЕНИЦА

Свечаном сједницом Скупштине општине, додјелом награда и признања и отварањем новог производног погона, у Сребреници je обиљежен Дан општине.

Према одлуци локалног парламента, ове године највеће признање – Плакета са златним грбом општине Сребреница – додијељено је Савјету министара у техничком мандату.
Плакета са сребрним грбом уручена је Влади Аутономне Покрајине Војводине, док је Плакету са бронзаним грбом добила фирма „Економик груп“ из Поточара.

Признања су уручена и најбољим ученицима, спортистима као и појединцима који су допринијели културно-спортском развоју општине Сребреница.
Између осталих награде су добили Ивана Јанковић као ученик генерације, Тајана Марковић, Катарина Тришић и Тијана Пејић су носиоци Вукове дипломе, Драгана Милинковић, Гордана Андрић и Драган Ребриновић су добитници јубиларних награда. Награду за развој пољопривреде добили су Милорад Ристановић, Раденко Стојановић…

Општинско признање уручено је и др Радомиру Павловићу за изузетан допринос развоју културе, између осталог због штампања Бањачког ријечника и очувања традиције осаћанских неимара.

Након додјеле признања отворен је погон текстилне индустрије „Меркур Фешн“ гдје је запослење пронашло 40 радница.
Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је Влада Српске уложила 200.000 КМ и да ће настојати да подржава овакве пројекте.

Осим отварања нових радних мјеста, у Сребреници ће ове године приоритети бити и инфраструктурни пројекти али и покретање бање Губер. За пројекат наводњавања биће уложено око 10 милиона марака.

– Бања Губер ће покренути живот у Сребреници у великој мјери – рекао је Младен Грујичић, начелник општине Сребреница.

Грујичић се захвалио свима који су допринијели реализацији пројеката који омогућавају развој и афирмацију Сребренице и као најважније пројекте за ову годину најавио је отварање нових радних мјеста у дрвопреради и рударству, те израду пројектне документацију за изградњу система за наводњавање пољопривредних површина у рејону Скелана и у долини Дрине на подручју ове општине.

11. март обиљежава се као Дан општине Сребреница јер је на данашњи дан 1944. године ово мјесто ослобођено од фашитичких окупатора.

извор: РТРС
фото: Деспотовина