Култура и умјетност Православље

ДА ЛИ ЗНАТЕ КО ЈЕ ВИДАК ВУЈАДИНОВИЋ?

Сви смо чули за музички састав „Катера“ из Источног Сарајева. Али већина нас није знала да је њен оснивач један наш човјек, Братунчанин.
Представљамо вам:

јереј Видак Вујадиновић

Рођен 19. новембра 1983. год. у мјесту Љубовија, Србија. Основну школу завршава у Братунцу , а средњу богословску школу, благословом митрополита Дабробосанског Господина Николаја уписује 1998. год. у Србињу и исту завршава у Србињу (Фоча), као клирик Дабробосанске епархије, 2002. године. Исте године се уписује на Музичку академију, oдсјек за црквену музику и појање, гдје дипломира и стиче звање професор црквене музике и појања.
Кроз цијело своје школовање активно је пјевао у разним хоровима, а највеће искуство стекао је у Хору богословије, као и у Камерном хору Смјера за црквену музику и појање, под диригентским руковођењем професора мр Рада Радовића. Камерни хор се истакао великим европским и свјетским признањима. Поред ових хорова био је и активан члан Српског пјевачког друштва „Слога“ из Сарајева. Учествовао је у Љетњој школи црквеног појања „Корнелију у спомен“ у Сремским Карловцима 2007-2008. год. Упоредо са студијама био је активан појац у храмовима Митрополије Дабробосанске.
Одлуком Светог архијерејског синода Српске Православне Цркве, 24. јануара 2008. год. бива постављен за професора Црквеног појања у Српској Православној Богословији у Фочи. Исте године у септембру, одлуком наставничког савјета, постаје диригент хора Богословије. При богословији оснива музички састав „Кимвал“, чији су чланови ученици Богословије као и Средњошколског центра у Фочи, са циљем да се уједине и повежу ученици фочанских средњих школа.
У чин ђакона је рукоположен 16. децембра 2012. године, а у чин јереја 19. децембра 2012. године, благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабробосанског Николаја. Службује при храму Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву, као парох Четврти которачки, гдје поред парохијских задатака води бригу и о култрним дешавањима. При истоименом храму оснива „Пјевницу Светог Василија“, и музички састав „Катера“ који се бави извођењем свјетовне и духовне музике уз инструманталну пратњу.
У октобру 2014. године се уписује на други циклус студија, Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, Музичко – педагошко теоријски смјер и исти завршава 2017. године стекавши звање мастер музике.
Дана 09. маја 2018. године додјељена му је захвалница општине Фоча, за допринос у организовању бројних културних манифестација, као и развоју и унапређењу културе и музичког стваралаштва на подручју поменуте општине.
Ожењен је и отац троје дјеце.