Братунац и Сребреница Друштво Политика

ЦИРКУС КОЛОРАДО

Ове године у БиХ се одржавају локални избори, а апетити и амбиције Недељка Млађеновића за још једним мандатом све су већи. Двадесет година на челу Братунца је свакако мало. Уосталом, кога другог да бирамо но ли нашег Милу Ђукановића?!

Наш Начелник је прагматичан човјек. Тај се много не коцка… политички, наравно. Карте пажљиво бира прије него сједне за сто. А кад засједне, кукала нам мајка.
Јуче је кредитно задужио општину за додатних 3.2 милиона марака. Опет неке предизборне капиталне инвестиције. Чини се да улог постаје већи и да све теже прати свако ново дијељење. Додуше, њега то много не брине. Платиће народ Братунца. И до сад је…

Овогодишњи изборни мозаик почео је склапати прије двије године. Први и најважнији потез био је прелетјети из посрнулог СДС-а у СНСД. Храбро, како нису смјели ни већи играчи од њега, попут Миће Мићића или Обрена Петровића, не околишајући ускочио је у СНСД воз.
Након тога било је потребно неутралисати конкуренцију. Свјестан да ће тешко пратити политички неискусног али финансијски моћног конкурента који га је на претходним изборима прилично уздрмао, успијева га изблефирати и превести жедног преко воде. Тако је човјек који је обећавао ланце и катанце за Начелника постао још један у низу његових марионета којима данас лако манипулише.
Након завршене друге партије на ред је дошао општински одбор СНСД. Иако му карте испочетка нису ишле на руку, да ли због старог шпила са којим је заиграо, искусном коцкару се на крају срећа ипак осмјехнула. Добио је свој печат!

Игрица прелази на виши ниво. Мајстор изборног инжењеринга сада сређује ширу подршку. Као и сваки вјешт владар има своје тајне адуте. Као што Мило има Шиптаре, наш Неђо има Бошњаке.
„Ако нећете муслимана за начелника, гласајте за Неђу.“ Жвакали смо ову причу неколико изборних циклуса не примјећујући да су муслимани ипак добили свог Начелника. Погледајте на страници ЦИК-а колико је гласова освојио у бошњачким селима. Та услуга је морала бити нечим плаћена. Чиме? Не треба занемарити чињеницу да коалиција створена у једном зворничком ресторану између Неђа и Рамиза ниједног тренутка за ове четири године није била угрожена. Коалиција из братуначког парламента коју чине ДНС, СДА и избјеглице из СНС и СДС, а који данас наступају као једна од фракција СНСД (овакав заплет нећете наћи ни у шпанској серији) показала се као анђео чувар СДА кадрова. Чак се оглушавало и на позиве Милорада Додика за смјену свих СДА кадрова који су учествовали у доношењу резолуција против Републике Српске. СДА је захвалност узвраћао вјерно чувајући скупштинску већину и изгласавајући сваки Начелников извјештај. Што би рекао наш народ: „Рука руку мије“.
Али чини се да је праг пређен оног дана када нам је сервирана подвала о Регионалном споменику српским жртвама у протеклом рату. На почетку, било нам је чудно зашто СДА одборници гласају за изградњу овог споменика у Реповцу. Одговор је стигао брзо. На то мјесто треба да буде пренесена црква из Коњевић Поља и то је једини разлог због којег нам подваљују причу о наводном споменику. Иако је Милорад Додик рекао да не треба журити са спровођењем ове судске одлуке, његови пулени за то много не маре. Уосталом, дил са СДА нема Додик, већ Неђо. Лако је Милу да одуговлачи… Баш због ове коалиције са СДА, Братунац је један од ријетких градова у Републици Српској који нема улицу 9. јануар, који нема у центру града споменик ниједном борцу ВРС…

Наравно, не треба запоставити ни „патриотски“ гласачки блок. А кога ћете ту погурати него борачку категорију становништва. Сада пред изборе, сјетио се Начелник да постоје и ти људи, па мало-мало неко добије помоћ да се нахрани, излијечи, скући, огрије или сахрани јер без њега ни то не би могли. Све се лијепо услика па на друштвене мреже да свако види колики је добротвор наш Начелник. А он воли свима да даје…и за Божић, за Богојављење, за Васкрс или Митровдан…свеједно. Не морате захваљивати, само да знате да се дуг враћа у октобру на изборима.

Домаћински за домаћина! Какав је Начелник домаћин овом граду види свако ко у њему живи. Смеће на све стране, градска насеља без асфалтираних улица, запуштени спортски терени, девастирана улична расвјета која више мрачи него што обасјава, фасаде са зграда пријете да вас убију, канализационе цијеви директно извучене у Крижевицу, дјеца са села без обезбјеђеног превоза до школе, одлив становништва никад већи… Добро, постоје и лијепе стране града, као нпр. Дом здравља или Братољуб, или фамозни систем за наводњавање, или приватни стамбени објекти… Штета само што су то пројекти републичких или приватних лица, а не општинских органа власти, и да је начелник општине био Петко са пијаце свеједно би били урађени… Општински буџет ионако не служи за ове намјене, већ за намиривање…

Јуче је завршена прича и око Општинске изборне комисије. Ваљда ће знати објаснити Додику зашто се одрекао члана СНСД партије за председника комисије у корист неких других. Добро, јасно нам је да је подршка за предстојеће локалне изборе и на том пољу обезбјеђена. Тако је било и за прошле изборе поред очигледне фарсе.

Остало је још пар ситница да се уради. Мало да се драми пред Милорадом о личној и политичкој угрожености, да се траже главе на тањиру потенцијалних противкандидата, да се шетају уцвељене даме… Све ће се то некако испеглати, али шта са нама? Шта са Деспотовином? Како искомпромитовати једино јавно и слободно мјесто у овом загађеном граду? Можеш ти то Начелниче много боље од досадашњих покушаја.
Сви смо видјели прије двије године у дворани на митингу СНСД-а да се и гузица зна постиди пред образом, колико си подигао љествицу безчашћа. Како рече један локални мангуп: „Од лаких дрога користио сам само радио и телевизију, али ме нико у транс није бацао као наш Начелник на предизборном митингу!“ А тамо, Начелник пред свима каже: „Дошло је вријеме да се коначно обрачунамо са овим људима који су нас уназађивали последњих двадесет година!“. Полтронство упаковано у тобоже бригу за ову општину и њен просперитет добило је нове обрисе и као такво постало оправдање за политички курвалук и пребијег.

Циркус народе, циркус… То је јуче и данас Братунац.
Дугачак је списак подвала и лажи нашег Начелника, а још дужи списак његових дужника. Они најглупљи јавиће се сами, овдје или на улици. Они мало паметнији окренуће главу. Ни једни, ни други избора немају.
Имамо ли ми?