Вијести Друштво

ЋАМИЛОВИ КЕРОВИ

Свему се човјек данас може надати, сваком безумљу, али да неко узме себи за право да одређује другоме како ће прослављати своје празнике, то још у цивилизованом свијету није било. Али, ево, нама Србима у Сребреници се и то може десити. Наређују нам да се затворимо у четири зида, па да тамо, гдје нас нико не види, у некаквом „миру“, прослављамо долазак Бога нашега и Спаситеља у свијет. Да ли се то некоме нормалном родило дијете, а он побјегао од свих да се провесели? Или се тај човјек весели са другима, објављује на све стране своју радост, пјева и весели се?

Свашта смо доживљавали у овој јадној земљи, али се овакве ствари нису дешавале. Буде комшија некад и гласан и грлат, али свако гледа да га не повриједи ни у жалости ни у радости, поготово ако је тај друге вјере. Истрпи се мало ради мира и суживота. Па, није то сваки дан! И то наше комшије Бошњаци знају. Нисмо до сада чули да се ико од нормалног народа жалио на то како Срби славе Божић или неки други празник. Али зато политичари и медији тога народа не могу да сакрију своју нецивилизованост, злокобност и мржњу.

А погледајмо шта им њихов реис Кавазовић каже у једном од новијих говора: „Dani pred nama bit će teški, posebno u svijetu koji počiva na isključivosti i strahu od „drugoga“. Moramo sačuvati ideje humanizma, otvorenosti i poštivanja različitosti. To je za nas u Bosni i Hercegovini posebno važno.“ (http://saff.ba/reis-kavazovic-dani-pred-nama-bit-ce-teski-posebno-u-svijetu-koji-pociva-na-iskljucivosti-i-strahu-od-drugoga/) Толеранција господо! Чему искључивост и страх од другога? Чему изазивање страха и панике ондје гдје и локални муслимани сасвим слободно живе? Поштујте, господо, различитост! Будите отворени! То вам не кажемо ми, него ваш вјерски лидер.

Али не! Не може бивши начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић да се помири са губитком избора и политичке моћи, па му смета и сопствена кожа. Ћамил и његови пајташи воле лов, па им ти ловачки инстинкти раде и кад не гоне дивљач. Тако се ставио Ћамил на чело хајке, Бакиру Хаџиомервићу се привиђају дивље свиње, а Фаруку Велу фашизам. (https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/portal-podrzan-od-vlade-srbije-cestitao-badnje-vece-uz-rijeci-zlocinca-mladica/323651) Мете су означили: то су начелник Грујчић и сребренички парох Александар Млађеновић! Керови су пуштени као ономад, када је Ћамил пустио кера на оца Луку из манастира Карно, да налају гдје се налази ловина. Јел сад треба да наиђе какав увријеђени џихадиста, па да припуца? Јер Бакир је већ пожелио да сребреничким Србима „дабогда присједне“ славље, које он назива фашистичким оргијањем, које предводи поп-фашиста. (https://avaz.ba/vijesti/bakirova-minuta/447125/kuda-idu-divlje-svinje) Исламска омладина кроз Saff означи, све са сликом, оца Александра као лицемјера. (http://saff.ba/u-medijima-glumi-da-je-za-suzivot-srebrenicki-svestenik-predvodio-kolonu-koja-je-senlucila-uz-cetnicke-pjesme-video/). А примјера има још на бројним порталима.

Знају наше комшије Бошњаци да поред нас могу да буду потпуно мирни. Они се у то увјеравају сваки дан, на улици, на послу и свуда гдје нас сусрећу. Знају да наше славље није било никакво фашистичко оргијање него радовање које никада није било усмјерено ни против кога. Знају они и да Срби нису од тог посла да бацају свињски отпад пред мезарје. Да су хтјели да их увриједе, могли су хиљаду гнуснијих ствари урадити, па нису. Зато их позивамо да сви, свако на свој начин, објасне лудацима у својим редовима, који у својим пакленим медијско-политичким кухињама кувају зло, да престану са тим зарад добра и мира и свог народа и других народа.

Позивамо и Србе, какву год функцију да обављају, да на вријеме реагују и да заштите своје народне и политичке представнике од ово беспризорног позива на линч. Зар треба да дочекамо да нам поповима чупају браде да бисмо реаговали? Зар треба да Начелник Грујчић и његова породица буде жртва поремећених и нахушканих екстремиста? Зар требамо ми Срби да будемо жртве још једног геноцида? Шта значе ове најаве преко бошњачких медија? Господо, предузмите на вријеме све потребне акције како би престало понижавање Срба  у Сребреници.  

На крају крајева, заштитите и право портала Деспотовина на слободу говора, иако морамо признати да нам ти напади не падају толико тешко и да најбоље функционишемо када нас нападају. То је оно оштрење зуба, које смета Фаруку Велу. Буде ли случајно некоме пало на памет да са ловачког налајавања пређе на дјела, нека се не надају да неће осјетити јачину наших зуба на својој кожи. Али надамо се и вјерујемо да нико није толико луд. Зато се  молимо за наше непријатеље по узору на Светог архиђакона Стефана да им Господ да да спознају своје лудило.

И на крају, у духу Божића: Мир Божји свима, а поготово онима којима је најпотребнији – мрзитељима свега српског у бошњачкој политичко-медијској елити!