Друштво

Брежани: Сјећање на 32 убијених Срба

У сребреничком селу Брежани данас је служен парастос за 32 Срба које су прије 25 година мучки поубијале муслиманске снаге из Сребренице. Након парастоса, на споменик страдалим цвијеће су положиле делегације Скупштине општине Сребреница, Борачке организације и Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила ове општине.

Брежани су једно од највећих и најпознатијих брдско-планинских и старих села у сребреничком крају. Ово село страдало је у оба свјетска рата, као и у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.

Тешка и сурова судбина многих српских села сребреничког краја, разорених те 1992. године, није заобишла ни Брежане. Од Ђурђевдана те године и напада на Бљечеву и Гниону, низали су се напади и злочини над српским становништвом. Страдали су Срби из села Виогор, Ораховица, Опарци, Обади, Ратковићи, Лозничка Ријека…

Само два дана након Видовдана и напада на братуначко село Лозничка Ријека, Брежане је 30. јуна 1992. године, око 4 сата ујутру, напало око 1000 припадника тзв. Армије БиХ, углавном регрутованих у сребреничкој и околним општинама. Напад је почео гранатирањем села минобацачком паљбом из правца муслиманског села Осмаче. Убрзо су до зуба наоружане муслимаске снаге упале у село.

У Брежанима тога дан је убијено 5 жена међу којима и непокретна старица Достана Лазић (73), те њена слијепа кћерка Кристина (57). Обје жене убијене су и запаљене у својој кући. У истом нападу убијени су и старци Станко Милошевић (82), Радован Петровић (79) и Миливоје Митровић (62), али и готово цијела породица Ранкић: отац Милисав (45) и његова два сина Драгослав (18) и Мирослав (20).

У Брежанима је 30. јуна 1992. године убијен и Љубомир Јосиповић, дјечак који је био 8. разред основне школе.

„Погинуо је и Љубомир Јосиповић, дјечак 8. разред којем је рафал скинуо горњи дио лобање. Лазић Кристина је убијена и запаљена у кући, а била је слијепа и душевни болесник. На Ранкић Милисава су ставили сламу и тако га запалили“, свједочио је Милорад Марјановић, који је тај дан био у селу и сам за длаку избјегао смрт.

„Муслимани су упали у кућу Лазић Достане, гдје се налазила њена болесна и непокретна кћерка Ђула (надимак Кристине Лазић). Чуо сам када је један од њих рекао: „Сенаде, убиј то маторо ђубре, шта чекаш!“. Одмах су се чула два пушчана пуцња – тада је вјероватно Ђула убијена“, свједочио је Милисав Марјановић, који је тај дан био у Брежанима.

Све куће у селу су тај дан попаљене и опљачкане. Злочинци нису заобишли ни православно гробље. Сви споменици на гробљу су полупани, а неке од гробница скрнављене.

Нажалост, за Суд и Тужилаштво БиХ ови злочини као да се нису десили. Ни 25 година након напада на Брежане нема процесуирања одговорних за ове злочине.