Политика

БРАТУНЧАНИ ТРАЖЕ СМАЊЕЊЕ ОДБОРНИЧКИХ ПАУШАЛА

Прикупљање потписа грађана за иницијативу „Упола мање, за дупло боље“, коју је прије пар мјесеци покренула група младих Братунчана окупљених око покрета „Снага народа Братунац“ са циљем да се накнаде одборника Скупштине Општине Братунац смање за 50%, званично ће почети 15. септембра и трајаће 7 дана.

Иницијатори ове акције сматрају да у једној општини која спада у ред неразвијених општина Републике Српске, одборници у Скупштини општине не би требали да имају одборничке додатке у висини законског максимума, колико они данас износе у Братунцу.

„Због чињенице да је Братунац неразвијена Општина са много незапослених или грађана са минималним примањима сматрамо да је непристојно да се користи прилика и примања одборника држе на тако високом нивоу. Тражимо смањење одборничких додатака за 50%, односно са 470 КМ на 235 КМ мјесечно. С обзиром да се овај сазив Скупштине састајао једном у мјесец и по дана сматрамо да би и тај кориговани износ био превелики, али имамо повјерења да ће се наши одборници потрудити да буду конструктивни и вриједни, те да ће почети да зарађују тај додатак“, поручују из Покрета „Снага народа“.

У овом покрету још кажу да од свих одборника у Скупштини општине Братунац очекују будуће одлуке и конкретне потезе који ће довести до побољшања економске ситуације у Братунцу и запошљавања већег броја Братунчана.

„Немамо ништа против ни да се незапосленим одборницима примање не смањи, али да се свим одборницима који имају посао додатак као додатни приход смањи за 50%“, јасни су у овом покрету.
Одборничка накнада тренутно износи 470 конвертибилних марака, а с обзиром да се на одборнички додатак плаћају и доприноси долази се до цифре од око 200.000 марака који се одвоје из буџета Општине Братунац на годишњем нивоу. Уколико би се одборнички додаци смањили за пола у буџету би годишње остајало око 100.000 марака, које би могли да буду утрошене на неке много корисније ствари.

„Ми у Покрету „Снага народа“ сматрамо да би много корисније за грађане Братунца било да се та средства утроше за превоз ђака из сеоских средина или за помоћ у лијечењу наших болесних суграђана којих је нажалост све више. Средства могу бити искоришћена да би се обогатио културни живот или помогли спортски клубови“, сматрају они.

 

ОПСТРУКЦИЈЕ ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ ОД САМОГ ПОЧЕТКА

Од идеје за покретање иницијативе до данас је прошло неколико мјесеци, а из покрета „Снага народа“ објашњавају да су све ово вријеме стрпљиво чекали на законску процедуру и одговор Општинске администрације да ли је ова иницијатива правно ваљана, као и да општинска администрација овјери листове за прикупљање потписа.

„Све одговоре смо добијали са прекорачењем свих законских рокова без одговора да ли је иницијатива правна ваљана и уз тврдњу да ће приједлог бити разматран и без прикупљања потписа. Прошло је више од мјесец дана од сједнице Скупштине на којој је требао да се разматра наш приједлог. Тада смо добили допис да су се на колегијуму пред Скупштину предомислили јер су примања у складу са законом, што је у потпуној супротности са првим дописом. С обзиром да нисмо добили одговор да иницијатива није правно ваљана одлучили смо да кренемо у законски предвиђено прикупљање потписа“, јасни су у овом покрету.

Како би иницијатива била упућена Скупштини општине на разматрање потребно је прикупити око 1000 потписа грађана Братунца. Из ове групе грађана позивају све Братунчане да потпишу ову иницијативу, али и да се активно укључе у акцију прикупљања потписа. Сви који желе да то учине могу се јавити на фејсбук страници „Снага народа Братунац“ или на бројеве телефона 066333678 и (можеш ставити и свој број ако мислиш да треба).
„Надамо се да ћемо сви заједно смоћи снаге да Братунац погурамо напријед, те се надамо да ће ово бити само прва од активности младих људи Братунца који воле свој град и који не желе више да буду нијеми посматрачи тешког стања у Братунцу већ активни учесници у креирању много љепше слике нашег прелијепог града. Желимо да видимо да ли се може нешто урадити без странака и колика је снага народа Братунца“, закључују на крају у овом покрету.

 

СНАГА НАРОДА КАО ОДГОВОР МЛАДИХ ЛОШОЈ СИТУАЦИЈИ У БРАТУНЦУ

Покрет „Снага народа“ основан је прије пар мјесеци као покрет који чине млади и образовани људи, који су потпуно нестраначки орјентисани, а који искрено желе добробит свом граду и свим његовим становницима. Иницијативни одбор грађанске иницијативе „Упола мање, за дупло боље“ чине Ранко Јаковљевић, Небојша Илић и Слободан Цвијетић.