Друштво Политика

БРАТУНЧАНИ ПРЕДАЛИ ПОТПИСЕ ЛОКАЛНОМ ПАРЛАМЕНТУ ЗА СМАЊЕЊЕ ОДБОРНИЧКОГ ДОДАТКА

На млађима свијет остаје.
Ових дана сигурно сте примјетили неколицину младих људи на братуначком корзу, дању и ноћу, окупљених око заједничке идеје да свој град учине љепшим и бољим за живот свих његових становника. Прије пар мјесеци ова група младих људи покренула је иницијативу „Упола мање за дупло боље“ за скупљање потписа грађана којом траже од локалних одборника да се одрекну 50% своје зараде у корист лијечења болесне дјеце, куповине школског прибора за дјецу скромног имовинског стања, плаћање превоза ђацима из околних села, реновирања спортских терена, побољшање културно-умјетничких садржаја у нашем граду, подстицаја наталитета…
Портал Деспотовина вас је редовно извјештавао о акцијама које су ови момци окупљени под називом „Снага народа Братунац“ предузимали, као и опструкцијама локалне власти у њиховом спровођењу.

Често кршећи законске одредбе и занемарујући законом предвиђене рокове, општински органи власти су ипак морали дозволити прикупљање потписа. Додуше, скоро четири мјесеца након законског рока. То није обесхрабрило покретаче иницијативе а ни Братунчане. Напротив, 15. септембра 2018. постављен је штанд на корзу и на велико задовољство покретача ове иницијативе одзив грађана био је веома висок. Људи су, супротно нашим бојазнима, масовно прилазили штанду и потписивали ову петицију. Да би локални парламент уврстио ову иницијативу као једну од тачака наредног скупштинског засједања и њено стављање на гласање било је потребно скупити 5% потписа од укупног броја бирача уписаних у бирачки списак општине Братунац. То је отприлике око 930 потписа.
Данас су покретачи иницијативе на шалтер сали општине Братунац предали 1090 потписа.

Требамо ли напоменути да одборнички додатак износи 470 марака нето и да га одборници наплаћују сваког мјесеца, а да се сједнице локалног парламента неријетко одрже једном у мјесец-мјесец и по дана. Признаћете, превише новца за премало рада. Смањењем одборничког додатка за 50% уштедило би се око 100 000 марака на годишњем нивоу у општинском буџету. Тај новац може и мора бити утрошен за бољи живот Братунчана.

Да се новац троши, тј. расипа недомаћински ови момци су доказали прошле седмице када су са скромним буџетом организовали највеличанственији скуп у нашем граду. Иако нису имали на располагању буџет као многобројне манифестације које наша општина организује, ови момци су показали колико је мало потребно да би се много урадило. Преко 2 000 наших суграђана прошетало је улицама града са својим породицама на првој „Породичној шетњи“. Оно што смо тада видјели је нада…нада да Братунац ипак има шансу. Та шанса су сва она дјеца којима морамо дати наду да могу своју срећу, породицу и живот градити у свом родном граду.
Братунчани, морамо то због њих, због нас!