Вијести Друштво

БАЊАЛУКОМ ПРОТУТЊАО “ДЕСПОТ”

Намјенска индустрија Републике Српске представила свој оклопњак


Техничи ремонт Братунац (ТРБ) представио је прототип вишенамјенског теренског возила “Деспот” које због својих карактеристика представља нешто сасвим ново не само на европском, него и на свјетском тржишту возила исте или сличне класе
________________________________________
“Деспот” са својим погоном 4х4 припада категорији савремених оклопних возила намјењених обављању веома широког спектра задатака из домена и дјелокруга јединица полиције и оружаних снага. Основни концепт возила базира се на вишенамјенској шасији направљеној од савремених склопова погона и преноса снаге, те независним системом вешања који омогућава висок степен покретљивости у свим теренским и метео условима.
________________________________________
Возило се може користити за патролне и извиђачке мисије, као командно возило, затим за превоз и подршку јединица за специјалне операције, противгерилску и противтерористичку борбу, противоклопну борбу, контролу граница, контролу територија, осматрање, као санитетско возило и друго
________________________________________
Дужина овог мултуфункционалног теренског возила је 6,05 метара, ширина 2,56 метара, траг точкова 2,50 метара, међуосовинско растојање три и по метра, клиренс 0,48 метара, а максимална маса је 14 тона. Запремина путничког простора је 12 кубних метара, и предвиђена је за посаду 3-6 чланова уз могућност додатне опције распореда сједења посаде. Простор је климатизован са двозонским аутоматским клима уређајем.
Максимална брзина “Деспота” је 120 км/ч, уз савладавање нагиба од 50 одсто, бочног нагиба 30 одсто, прилазним углом 40 степени и одлазним углом 43 степена.
Од осталих карактеристика овог теренског возила издваја се:
– мотор – типа Мерцедес-Бенц ОМ 926 ЛА, запремина: 7.2 литра, снага: 240 кW (322 Кс) при 2.200 о/мин, момент: 1300 Нм (1300-1600 о/мин)
– мјењач – тип АЛЛИСОН 3.000 СП Аутоматска трансмисија, број брзина: 6 +1.
– Трансмисија – тип: 4×4 конфигурација, двобрзински разводник погона са диференцијалом и блокадом диференцијала, погонске осовине са независним ослањањем, завојне опруге, блокада диференцијала.
– Точкови – Тип: 395×85 Р20, фелна-дводјелна челична са рунфлат умецима, систем за централну регулацију притиска ваздуха у пнеуматицима.
Резервоар горива је запремине 2×200 литара, а кочиони систем пнеуматски са кочионим дисковима на свим точковима, АБС 4×4 систем, сензором истрошености кочница и хидрауличном паркинг кочницом на разводнику погона. Температурни опсег коришћења возила је у распону од – 40 степени до + 50 степени Целзијусових.
Балистичка заштита – ниво 2 према СТАНАГ 4569, ФБ6 према ЕН 1522 – опционо Ниво 3 према СТАНАГ 4569, а заштита од експлозије – ниво 2а и 2б према СТАНАГ 4.569

У ТРБ-у наводе да су приликом производње овог возила пажљиво одабране, израђене, произведене и повезане компоненте, чиме је добијен посебан и иновативан изглед, те висока сигурност и заштита посаде. “Деспот” представља нешто сасвим ново не само на европском, него и на свјетском тржишту возила исте или сличне класе.

Извор: РТРС