Друштво Друштво Свијет

АМЕРИЧКА КИЈАВИЦА

Тренутно горућа политичка ствар у свијету су амерички предсједнички избори у новембру ове године. Вољели је ми или не, Америка је најважнија земља на свијету. Она предњачи у свему и у сваком смислу, и у добру и у злу. Иако је глобално вођство Америке јако пољуљано, прије свега економском моћи Кине, ипак Америку нико не може тек тако да одбаци. И не само да не може, него и не смије, јер ако Америка добије кијавицу, читав свијет ће добити повишену температуру.
Данашња политичка ситуација у Америци нимало није безазлена, ни за Америку, а самим тим, дакле, ни за цио свијет. Иако су сви они немири на америчким улицама, а које виђамо по малим екранима чиста представа, коју смо свакако гледали и код нас, ипак не можемо да пренебјегнемо чињеницу да та представа итекако има ефекта. Другим ријечима – грађански рат је у Америци итекако могућ, а можда чак и неизбјежан. Ово мишљење поткрепљујем неким системским предностима парламентарне демократије, а које су у међувремену постали велики проблеми.
Модерна парламентарна демократија је замишљена као систем смјењивања двије партије. Нада да ћеш ускоро доћи на власт, умирује опозицију да не диже оружани устанак. Умиривање друштвених тензија врши се заступништвом друштвених група у парламенту. Наравно, заступништво не значи да та група има неки утицај, али то није ни циљ. Циљ је да се држава и народ сачува од грађанског рата и да се ратоборне тензије усмјере према вани одн. да се унесрећују и пљачкају други. И то те државе раде од свог постанка.
Све би то било добро да се вријеме није убрзало, а средства манипулације усавршила. Пет година данас и пет година у Средњем вијеку није исто. Медијска манипулација у Француској републици и данас није истог ни обима ни квалитета. Једном ријечју – данас ко се дочепа власти, практично је несмјењив. Код њега су паре, медији и све полуге државе. Тај може за четири године да спроведе одлуке, за које је некада некоме требало пола вијека. Може да промијени систем у тој мјери и да посљедице буду тако далекосежне као никада од када је свијет постао.
Америчка дубока држава зна да је други Трампов мандат за њу погубан. Трамп не смије добити други мандат, па макар све горјело, макар цио свијет поумирао од вируса и других несрећа. Све карте су на столу, све је уложено, ни од чега се не преза. Ко год да добије новембарске изборе, други ће бити оптужен за крађу. И биће у праву. И сви знају да је то прекретница. Након тих избора или неће бити једних или других, а када је ситуација таква, средства се не бирају. Због тога и мислим да је Америка пред могућим грађанским ратом.
Да ли ће се ове тврдње обистинити, то ће вријеме показати. Од кашљуцања Америке, свијет је већ добио температуру. Да ли ће се појавити и други симптоми, то ћемо да видимо. Сасвим је сигурно да никоме у свијету неће бити лако, а са Србима је то већ уобичајено. Српски проблеми су увијек били ПРЦ-тест вируса који влада свијетом. Тако је било јуче (Турска, Аустроугарска, Југославија), тако је и данас (Косово и Црна Гора).
Показали смо да нам температура не може ништа. Лежали смо и озбиљне упале плућа и преживјели. Али – послије толико прележаних болести, да ли смо стекли отпорност или нам је пао имунитет?

Коментаришите вијест

Притисните овде да пошаљете коментар