Вијести Друштво

ОСНОВАНО УДРУЖЕЊЕ СТУДЕНАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У СРБИЈИ

16. априла, у амфитеатру Спенса у Новом Саду, са почетком у 19:30 часова, одржана је изборна скупштина Удружења студената Републике Српске у Србији. Историјски тренутак за студенте преко Дрине започео је интонирањем химни Републике Српске и Србије и тиме је јасно показана нераскидива везу између једног народа подјељеног у двије државе.

– Идеја и жеља за окупљањем свих студента из Републике Српске у једном Удружењу које би као мост повезивало двије стране обала Дрине, кичме српског народа, присутна је већ дужи период код групе студената, а подржана од стране цијелокупног студентског слоја – биле су уводне ријечи предсједавајућег скупштином, дипл. правника Душана Милошевића.

У оквиру оснивачке скупштине изабрани су из редова студената органи удружења. Управни одбор је састављен од представника факултета Универзитета у Новом Саду. За чланове одбора су између осталих изабрани: Братунчанин, Михаило Пејић испред факултета ПМФ и Сребреничанин, Срђан Ђокановић испред ФТН-а. Важно је споменути да су чланови одбора бирани испред сваког факултета.

Чланови управног одбора су на скупштини из својих редова изабрали предсједника Удружења студената из Републике Српске. Њихово повјерење је задобио студент Правног факултета Милан Пудар, који је на крају својим обраћањем студентима изнио циљеве и активности које Удружење планира у наредном периоду .

Удружење ће функционисати независно и аполитично, залагаће се за бољи статус чланова удружења и заступање интереса сваког његовог појединца, стварање конекција између студената из Републике Српске и Србије на свим пољима дјеловања, организовање трибина и предавања кроз које ће бити промовисане тековине Републике Српске и Србије.

На оснивачкој скупштини уприличен је и свечани програм који је праћен помјешаним наступима умјетника из Републике Српске и Србије. Интересовање за овај историјски тренутак било је огромно. Оснивачкој скупштини је присуствовало око 300 студента, чиме се увелико превазишао сједећи капацитет свечане сале Спенса. Организатори су се захвалили свим присутнима на великом одзиву и подршци коју су пружили и најавили су много сличних активности у наредном периоду које ће засигурно окупљати и доста већи број студената.