Вијести Политика

БУЏЕТ ОПШТИНЕ БРАТУНАЦ ЗА 2019. – ТОНЕМО И ДАЉЕ

Општина Братунац објавила је нацрт буџета за 2019. год, који би требао да буде усвојен на сутрашњој сједници СО Братунац.
Према нацрту буџета може да се види стање у нашој Општини. Буџет је мањи за 500 КМ у односу на прошлу годину и износи 7.486.200,00 КМ. По буџету би се рекло да наша Општина стагнира у развоју, али ако узмемо да у развоју нема стагнације одн. да је свака стагнација заправо назадовање, можемо слободно рећи да полако, али сигурно, пропадамо. Додуше, наше пропадање иде као кад кувате жабу. Полако, тако да жаба не примјети да је скувана.
Образложење буџета имате у прилогу, па га прочитајте, ако вас занима.
Ми имамо и једну малу наградну игру. Онај ко од наших читалаца први успије да пронађе нацрт буџета на веб страници Општине и да нам наведе навигацију до њега (дакле, не само линк), добија од наше редакције једну књигу. Наиме, ми нисмо успјели да пронађемо овај докуменат на „нормалан“ начин, дакле, отварајућу страницу Општине и крећући се по њој, него смо морали да претражујемо преко претраживача.
Свакакве ствари су нам запале за око у овом буџету, али суштински се он нимало не разликује од претходних. Ово је буџет који служи актуелном Начелнику општине и његовој већини за „подмазивање“ гласача, што платама, што запошљавањима, што грантовима, што ко зна чиме другим.
Тако је за програме пензионера издвојено 20.000,00 КМ, а за програме омладине 2.000,00. Тек да се зна пред ким је будућност.
Родитељи ће се подмазивати стипендијама, они који немају студенте грантовима појединцима итд.
Од општинских предузећа свакако треба напоменути да изузетно ефикасна и по раду надалеко позната Туристичка организација општине Братунац за свој рад добија 82.700,00 КМ или 1.700,00 више него у 2018. год.
Да се наше становништво не би превише узнемиравало и да они који мисле да праве дивље депоније и сл. могу то и да наставе, гарантује лично наша Општина тиме што планира да од казни наплати читави 1.000,00 КМ, али зато наша Општина намјерава и да губи судске процесе за шта планира да плати скоро 50.000,00 КМ.
Према нацрту буџета видимо да нашој Општини није ни на крај памети да испоштује вољу 1.090 потписника иницијативе „Упола мање за дупло боље“ и да се смање плате одборницима за 50%. Примања одборника остају, наиме, нетакнута.
И шта је закључак из свега овога?
Братунчани ће и даље бити куповани од сопствене власти за ситне паре, а све за то да би поново изашли на биралишта и изабрали своју пропаст. Наравно, пошто су подмазивани четири године, нико се неће бунити и чак ће подржавати локалну власт, све док савјетује својој дјеци да бјеже одавде и да се више никад не враћају.
Закључак: нама је још и добро какви смо.
Уколико неки од нашиих читалаца има примједбе на овај буџет, може оставити коментар и ми ћемо као УГ „Деспотовина“ све сувисле приједлоге послати као прилог јавној расправи коју наша Општина има намјеру да отаља ових дана.
Линкови:
Нацрт буџета: http://opstinabratunac.com/i…/nacrt_bud%C5%BEeta_za_2019.pdf
Образложење нацрта: http://opstinabratunac.com/…/obrazlo%C5%BEenje_bud%C5%BEeta…